Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjPOKOLJ PRIRODE NA PLITVIČKIM JEZERIMA - Organizirana neviđena devastacija prirodnog fenomena

30.10.2011 07:49:23


 

Pogledajte slike portala koje su prije nekoliko dana snimljena u NP Plitvička jezera,gdje je pod «stručnom» palicom Uprave Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera porušene  sedrene barijere mladih jezera u nastajanju u strogo zaštićenom području. Pravi je to krvoločni pokolj prirode u svjetski poznatom prirodnom fenomenu.

Naime, Kako bi obnovili posjetiteljske staze u kanjonu rijeke Korane, nizvodno od Sastavaka i Velikog slapa (najpoznatijeg dijela Plitvica), djelatnici Parka porušili su mlade sedrene barijere i uništili prirodni proces razvoja novih jezera. Kako bi se voda snizila i uz osušeni rub napravila staza i to od materijala porušene sedre, barijere su prokopane i do 1,5 metara. Na taj način uništeno je pet novih i niz manjih jezera. Staza je u kanjonu ukinuta prije nekoliko godina i taj je dio proglašen područjem stroge zaštite stoga je nejasno kako su tako obimni radovi tj. devastacija najpoznatijeg  hrvatskog Nacionalog praka provedeni i tko je dao dopuštenje za tu nevjerojatnu devastaciju. Valja napomenuti da su upravo radi procesa ujezeravanja i rasta sedrenih barijera Plitvice na listi svjetske baštine UNESCOa.

Prema vegetaciji se može zaključiti da su mlada jezera uništena prije više od godinu dana, ali je staza napravljena nedavno tko da se sada svaki posjetitelj osobno može uvjeriti kako to naši izabrani prirodoskrbnici uistinu brinu o baštinjenoj zaštićenoj prirodi Republike Hrvatske!

Do sada neviđenoj devastaciji svjetski poznatog prirodnog fenomena Plitvičkih jezera svjedoče i fotografije na kojima se pruža pogled  prema više probijenih sedrenih barijera, i pogled prema sastavcima.Otužan pogled na presahlo jezero i probijenu barijeru. Probijen kanal na slapu. Odraz razine vode na stijeni prije rušenja jezera i nasipavanje umrvljene sedre na staze. Zaostao mulj nakon trajnog isušivanja jezera. Probijena barijera ispod Golubnjače. Trajno presušeni djelovi sedrenih jezera i  opći pogled na probijene barijere.

Nakon svega postavlja se pitanje, kada je već napravljena npopravljiva šteta  treba li netko  odgovarati ?

www.slobodnalika.com

Vidi slike !


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari
  • 05.11.2011. 10:57
    Plitvican, razum ti je malo iskocio iz kolosjeka? Ajd procitaj jos jednom svoj nemusti komentar i objasni kakve veze imaju navodni osobni problemi s ovom devastacijom?! Nemam ja sto tvrditi da li je nesto tocno ili netocno. Osobno sam se uvjerio kao i mnogi drugi jer se po novoj stazi moze sici u kanjon Korane i lijepo lagodno proci pored/kroz unistena jezera. Devastacija je vidljiva i iz satelita, ali ne i iz tvoje fotelje. Zapravo je potpuno nejasno kako je uopce moguce da netko zeli relativizirati ovakvu devastaciju obzirom da se radi o najjacem hrvatskom brendu.
  • 30.10.2011. 21:19
    Pa da, plitvican gubi živce. Očito se radi o njegovoj guzici. Ili mu je smanjena plaća, ili nije postao direktor, ili mu nisu zaposlili člana familije. Ne, slike nam nisu dovoljne. A tebi nitko ne smeta da se pod punim imenom i prezimenom javiš u nacionalne medije, ako zaista misliš da su navodi iz ovog članka točni.
  • 30.10.2011. 20:00
    Vasi komentari dovoljno govori o vama i vasem stavu prema Plitvicama i ovoj devastaciji! Pomaknite guzice pa se osobno uvjerite ako vam slike nisu dovoljne barem Plitvice nisu daleko od vasih fotelja!
  • Pogledaj sve komentare...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju

Neočekivana greška ! 2020-09-24 11:06:40

warning : Unknown: open(/tmp/sess_5k7puorb724njrhe48c6nigol6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122)

Unknown, line: 0