Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjDivlji zec iz Lovinca tražen u Dalmaciji

10.01.2013 19:25:53

Lika je nadaleko poznata po uzgoju ovaca, a posljednjih godina zahvaljujući obitelji Vrkljan u Lovincu pod Velebitom  i  po proizvodnji autohtonih divljih zečeva. Obitelj  Vrkljan  prije  pet godina na obiteljskom imanju pokrenula je uzgoj divljeg zeca, koga Hrvatska inače kao sve drugo uvozi, piše 21 stoljeće.Dok  Ličani  imaju  problema  sa pronalaskom  tržišta za ličke janjce, oni za svu svoju zečju reprodukciju unaprijed imaju osigurano tržište u lovištima u Dalmaciji, gdje je lov na divljeg zeca najveća strast lovaca, a lički divlji zec već godinama drži zdravu prirodnu ravnotežu u morskom dijelu Hrvatske. Tako je jučer 36 mladih ličkih divljih zečeva pušteno u lovište „ Kobac „ u Ražancu kod Zadra. - Mnogi su prije pet godina sa podsmjehom primili moju odluku da krenem sa uzgojem divljeg zeca. U lovačkom Vjesniku sam pročitao priču kako se uzgajaju i brzo je pala odluka za moj biznis, sa kojima sam više nego zadovoljan. Uzgoj ću i dalje širiti, jer Lovačka društva u Dalmaciji stalno traže divljeg zeca, koji osim lova moraju zadovoljiti lovno gospodarske osnove, ispričao nam je Petar Vrkljan, inače poslovođa na Ininoj benzinskoj crpki na autocesti Zagreb – Split kod Zira koji svoj najveći dio slobodnog vremena posvećuje uzgoju divljeg zeca u voćnjaku iza svoje obiteljske kuće. Prije četiri godine počeo je sa devet kaveza i pari zečeva i danas ima matično stado od 25 pari. Imam prave zečeve koji „ dobro rade „ pa je mladih puni kavezi, šali se Vrkljan, koji iz iskustva tvrdi da je financijski unosnije uzgajati divljeg zeca, nego inače u Lici rasprostranjeni uzgoj ovaca. Jer primjerice za par uzgojenih divljih zečeva na tržištu dobije do 1100 kuna, dok jedno janje košta 600 kuna. – Tri puta je sa zecom manje posla nego sa ovcama, tržište je unaprijed osigurano, za razliku od janjaca kojih je puna Lika, reći će Vrkljan svoju računicu.

Uspješan uzgoj divljeg zeca podrazumijeva da proizvođač ako želi prosječnu reprodukciju do 14 mladih po zečici mora puno znati o divljem zecu. Divlji zec traži mir zato se oko njega radi samo jednom na dan i to u predvečerje kada se hrani djetelinom, vodom i smjesom. Ishrana je specifična, ne smije se niti puno niti malo hraniti. Najveći mu je neprijatelj bolest zato su kavezi odvojeni jedni od drugih da se ne bi bolest prenosila zrakom. Najčešće divlji zec oboli od kokcidioze - proljeva, kada ga zahvati, onda nema lijeka, ali zato ima preventive , priča Petar Vrkljan držeći u rukama malog zečića koji ima svega nekoliko dana, ali toliko je živ i željen prirode i slobode. Divlji zečevi ugojeni u kavezima pod Velebitom kada prođu minimalno tri mjeseca počinje novi život, puštaju se u prirodu gdje mu svi postaju neprijatelji, od lovaca do pasa, vukova, lisica, orlova. U šumu se obavezno puštaju u parovima muško i žensko radi daljnje reprodukcije koja je kod divljih zečeva specifična. Zečica još se nije okotila, a već je oparena. Parenje traje od 1 do 10 mjeseci, zato se 4 - 5 puta godišnje okoti 10 do 15 mladih od kojih preživi do desetak , priča Vrkljan.

Hrvatska uvozi sve, pa tako i divlje zečeve. Kako bi se u prirodi održala ravnoteža i ispunila lovno gospodarska osnova u Lovačkim društvima , godišnje je potrebno oko osam tisuća divljih zečeva. Tržište u Hrvatskoj ih proizvode 2 - 3 tisuće, a ostatak divljih zečeva uvozi se iz Mađarske i Češke. Domaći proizvođači se mogu nabrojiti na prste ruku iako je to ispada vrlo isplativ biznis. Zanimljivo da za domaće životinje dobivaju se državni poticaji, ali poticaja za uzgoj divljeg nema, koji isto uzgaja u domaćinstvu.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju