Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjMOJA ISTINA - Dražen Peranić , ravnatelj Doma zdravlja Novalja – GRADONAČELNIK DABO SE BAVI UCJENAMA I KORUPCIJOM

08.05.2013 21:27:00


 

 

 U ličko-senjskoj županiji bio sam zaposlen od 1994. do 2013. godine. Prije četiri godine, poslije isteka mandata u kojem sam bio zamjenik župana, župan me imenovao za svog savjetnika za gospodarstvo na rok do 31.svibnja 2013.godinekada mi je trebao prestati radni odnos. Neko drugo radno mjesto nije mi bilo ponuđeno. Ovdje ipak moram napomenuti da sam sa županom razgovarao o toj temi. Do početka siječnja ove godine, u nekoliko navrata obećavao mi je nastavak radnog odnosa i nudio određena rješenja, ali sesituacija u stranci (HDZ) mijenjala. Približavanjem lokalnih izbora dojučerašnji stranački suparnici i neistomišljenici, mogli bismo reći čak i neprijatelji, započinju diobu fotelja. Nepomirljivi do sada, postaju partneri i prijatelji. U takvim okolnostima i gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo, ponovo ulazi, nakon nekoliko salta i prevrata, u igru. Po drugi se put vraća u krilo Darku Milinoviću, a na taj način, naravno, i županu Jurkoviću. Dabo je javno podržavao najprije Darka Milinovića, onda se krivom procjenom okrenuo Mariju Barkoviću. Nakon njegovog neuspjeha  da preuzme vlast u stranci, ponovo se vratio Darku Milinoviću. Situacija se tada, kako sam rekao, promijenila. Župan me više ne zove na razgovor o drugom radnom mjestu jer sam javno izrazio neslaganje s Ivanom Dabom.  Izabrao drugačiji put. Put koji nije protivan izvornim načelima stranke, već načinu kako se stranka vodi.Načinu koji počiva na zastrašivanju, prijetnjama i ucjenama na jednoj, te nepotizmu, lažnim obećanjima, potkupljivanju i korupciji na drugoj strani. Načinu gdje je politika, ali ne ona od državne i nacionalne važnosti, već ona lokalna u našim malim sredinama u kojima  se svi poznajemo i gdje smo obični ljudi, postala važnija od dostojanstva, prijateljstva i principa.

Vrijeme do isteka mog radnog odnosa polako je istjecalo. U to je vrijeme Upravno vijeće Doma zdravlja Novalja donijelo je Odluku o raspisivanju natječaja za izbor ravnatelja. Natječaj je bio objavljen 8. ožujka 2013.godine.Prijavilo se ukupno pet kandidata (jedna je kandidatkinja do trenutka otvaranja prijava odustala od kandidature pa su ostala četiri).I ja sam se prijavio na natječaj jer sam udovoljavao uvjetima. Kao predsjednik Upravnog vijeća bio sam upoznat s radom Doma zdravlja što mi je stvaralo određenu početnu prednost pred ostalim kandidatima. Ovu činjenicu kasnije će Upravno vijeće pokušati iskoristiti u rušenju odluke o mom imenovanju tumačeći da ostali kandidati nisu bili ravnopravni. To nije razumno, jer bi to značilo da se, npr. ravnatelj  osnovne škole u Novalji (koji je sada novi predsjednik upravnog vijeća Doma zdravlja Novalja i koji se osobno jako trudi da poništi odluku o mom imenovanju)  ne bi smio više natjecati za ravnatelja škole jer ima prednost nad ostalim kandidatima!

Svoju odluku o prijavi na natječajhtio sam prenijeti županu kao predstavniku osnivača Doma zdravlja,iako je tu informaciju, odmah nakon raspisivanja natječaja, dobio preko našeg zajedničkog prijatelja, koalicijskog partnera u županiji. Navodno je rekao da nema ništa protiv moje kandidature. Osobno sam ga u nekoliko navrata nazvao i telefonom te zatražio sastanak. Zbog bolesti ili možda zbog toga što nije smatrao važnim, nismo se sastali. Na dan održavanja sastanka upravnog vijeća, telefonom sam ga izvijestio o svojoj prijavi. Zatražio je da poništim natječaj jer nismo donijeli političku odluku o izboru ravnatelja.Kako je u međuvremenu toga dana i Ivan Dabo saznao za moju kandidaturu i u Domu zdravlja napravio scenu punu neugodnih psovki jer ga nisu ranije obavijestili, odmah je zatražio od župana Jurkovića raspuštanje „nepodobnih“ članova upravnog vijeća Dražena Peranića, dr.Nives Dabo  i  Margarete Škunca Čepulo i imenovanje „podobnih“ Aleksija Škunce, dr. Marielle  Pehovac  i  Dubravke Špelić.  Župan je zbog bolesti s imenovanjem zakasnio jedan dan jer je tog dana Upravno vijeće Doma zdravlja razmatralo prijave.

Kako sam osobno podnio prijavu na natječaj, unaprijed sam obavijestio članove Upravnog vijeća da o ovoj točci dnevnog reda neću raspravljati, da neću čitati prijave kandidata niti glasovati o izboru ravnatelja kako ne bih doveo u neravnopravni položaj ostale kandidate. Nakon čitanja prijava, predložio sam Upravnom vijeću da se donese odluka o poništenju natječaja. Glasovanjem (ja sam bio „za“) Upravno je vijeće ipak taj prijedlog s četiri glasa „protiv“ odbilo jer su svi kandidati zadovoljavali uvjete iz natječaja. Pristupilo se glasovanju o izboru ravnatelja.

Glasovanje je bilo tajno.S četiri glasa „za“, dva nevažeća listića i jednim suzdržanim, ja sam izabran za ravnatelja Doma zdravlja Novalja. Odluka o imenovanju ravnatelja Doma zdravlja Novalja oglašena je na oglasnoj ploči Doma zdravlja gdje se i danas nalazi. Ona je, dakle, stupila na snagu i ona je konačna, htio to netko ili ne.

Sljedećeg dana, 21.ožujka 2013. prema  prijedlogu gradonačelnika Novalje župan je promijenio upravno vijeće. Zbog brzine ili neznanja u ovom imenovanjunije poštovao zakonom predviđenu proceduru. Naime, Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da članove upravnog vijeća doma zdravlja imenuje osnivač (župan) na prijedlog pročelnika ureda upravnog tijela jedinice područne (regionalne) samouprave, odnosno grada, nadležnog za zdravstvo, a ne na prijedlog gradonačelnika.  Kako takav prijedlog nije dobiven od pročelnice nadležnog ureda (vidljivo iz urudžbenog broja i preambule Rješenja te uvidom u čitav predmet) to imenovanje nije utemeljeno na zakonom predviđenom postupku. Drugim riječima, članovi upravnog vijeća su imenovani nelegalno što nekima od njih nikako nije bilodrago čuti (nakon nedavne objave ove informacije na portalu „Slobodna Lika“ i facebook stranici „Novalja Novaljciman“ jedna je novoimenovana članicaoštrije negodovala, pa čak i prijetila).

Nadalje,obzirom da sam izabran za ravnatelja, podnio sam županu zahtjev za sporazumni prekid radnog odnosa te mi je njegovim rješenjem 17.travnja i prestao radni odnos.

U međuvremenu je novo Upravno vijeće donijelo Zaključak kojim se traži očitovanje Osnivača o valjanosti „Odluke o imenovanju ravnatelja Doma zdravlja Novalja“ od 20.03.2013. Zaključak je sastavljen i napisan tek sedam dana kasnije i nije objavljen na oglasnoj ploči, što je trebao biti.

Predsjedniku Upravnog vijeća Aleksiju  Škunci uputio sam zahtjev za potpisivanje Ugovora o radu, u roku predviđenom Odlukom o imenovanju te sam  18.travnja 2013.godine došao u Dom zdravlja Novalja na potpisivanje. V.d. ravnatelj dr.HrvojeTičić usmeno mi je izjavio da se Ugovor neće potpisati. Nakon toga sam u njegovom uredu i u njegovoj nazočnosti sastavio prijedlog službene zabilješke o odbijanju potpisivanja Ugovora o radu. S prijedlogom teksta Službene zabilješke dr. Tičić se složio i potvrdio da su navodi u njoj točni i da to može reći i na sudu, ali da će se prije potpisa konzultirati. Također sam s prijedlogom Službene zabilješke odmah upoznao i predsjednika Upravnog vijeća AleksijaŠkuncu. Izjavio je da o potpisivanju još mora razmisliti. Naveo mi je i da mu je osnivač, tj.Županjavio da ne potpiše Ugovor o radu. Uglavnom, nisu htjeli ništa potpisati. Krajem radnog dana došao sam u prostorije Doma zdravlja s namjerom predati i urudžbirati spomenuti prijedlog  zabilješkesamo sa svojim potpisom. Djelatnice Doma zdravlja izjavile su da je v.d. ravnatelj rekao da ne primaju od mene nikakve dopise nego ako nešto mislim predati, to moram poslati poštom. Ovakvo postupanje v.d.ravnatelja u najmanju je ruku smiješno i u suprotnosti je s odredbama Uredbe o uredskom poslovanju.

O problemu mog imenovanja i načinu kako me smijeniti raspravljao je nakon toga i najviši stranački i politički vrh županije i Grada Novalje:saborski zastupnik dr. Darko Milinović, župan i uskoro  saborski zastupnik Milan Jurković, gradonačelnik Gospića i kandidat za župana Milan Kolić, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, predsjednik gradskog vijeća Novalje AleksijŠ kunca, v.d.ravnatelj Doma zdravlja Novalja dr.Hrvoje Tičić, dr.Mariella Pehovac te odvjetnica Grada Novalje. Ako sam nekog od sudionika ovog časnog sastanka zaboravio navesti, molim da mi oprosti.

Za glavnog krivca sadašnje situacije smatram predsjednika upravnog vijeća Doma zdravlja Novalja, AleksijaŠkuncu koji nema niti jedan valjani razlog za nepotpisivanje ugovora o radu. Tražeći nepostojeće razloge koji bi me diskreditirali i onemogućili imenovanje ravnateljem, sigurno je zaboravio način svog prvog izbora za ravnatelja osnovne škole.  Možda nije mogao izdržati politički pritisak koji se vršio, ali nije se trebao toliko truditi u ovoj lakrdiji već podnijeti ostavku.

Zbog niza zakonskih propusta u radu Osnivača i Doma zdravlja Novalja , pokrenuo  sam kod nadležnih službi postupke za zaštitu zakonitosti i svojih prava. Također ću pokrenuti i kaznene prijave protiv odgovornih osoba zbog zlouporabe položaja .

Trenutno  sam  nezaposlen  i  nisam  prijavljen u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Ovaj osvrt potpisujem kao ravnatelj Doma zdravlja Novalja s obzirom na to da sam imenovan legalnom Odlukom legalnog Upravnog vijeća koja je stupila na snagu te da je prošao rok za stupanje ravnatelja na dužnost, a u međuvremenu nije donesena nikakva odluka o poništenju Odluke o imenovanju ravnatelja Doma zdravlja Novalja.

                                                                  Ravnatelj Doma zdravlja Novalja:

                                                                  DRAŽEN PERANIĆ, dipl.ing. 


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari
  • 05.06.2013. 10:45
    A tko ste vi da bi vama morala biti osigurana plaća od države? Vi ste jedan najobičniji alkoholičar koji od 1994-e živi na račun HDZ-a i države, a na tome ste trebali zahvaliti , sada već bivšem, gradonačelniku Ivanu Dabi. Ali pokazali ste javno ono što smo svi ionako već davno znali - vi ste dno dna!
  • Pogledaj sve komentare...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju