Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjFALJEN ISUS I MARIJA Davor Pavuna postao Savjetnik Karla Starčevića novog gradonačelnika Gospića

15.06.2017 09:38:09
Davor Pavuna, znanstvenik svjetskog glasa kratko je boravio u Gospiću, kako kaže da bi čestitao svome velikom prijatelju što je postao gradonačelnik  Gospića. Tom prigodom novi gradonačelnik Gospića dobio je i prvog  savjetnika koji  je  bio  savjetnik  i  bivšem  predsjedniku  SAD-a  Obami. Biću Karlov savjetnik za razvoj grada i projekte i  to besplatno, jer znam da Gospić može biti mala Kalifornija, rekao nam je Puvuna koji ne gubi vrijeme već priprema prvi veliki projekt otvaranja Instituta Nikola Tesla  u  Gospiću koji će dovoditi najpoznatije znanstvenike cijelog svijeta, a da je projekt ozbiljan svjedoči i to da je već kupljena zemlja u Smiljanu. Samo kada uzmemo Teslu i vodu, prirodu i to iskoristimo, uspjeh je tu tvrdi vam, rekao nam je  Davor  Pavuna  koji  planira  uskoro  okupiti  brojne  investitore  iz  cijelog  svijeta  u  Gospiću.

Da  je  novi  gradonačelnik  Gospića  dobio  savjetnika  svjetskog  glasa  svjedoči impozantna  biografija. 
 

Osnovnu školu završio je u Osijeku. Maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je eksperimentalnu fizikuna Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti na University of Leeds 1981.godine iz područja fizike čvrstog stanja[]. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleuboravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj  kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike.

Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku,koji se prevodi i na druge jezike. Održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike angažirao ga je američki predsjednik Barack Obama.

Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. godine.U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. godine. Američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike. 

Govori pet jezika. U slobodno vrijeme svira u jazz sastavu 4e Etage. U braku je s Francuskinjom Sylvie, imaju sina Marka i kćer Anu.

Djeluje kao savjetnik nekoliko vlada, korporacija i ustanova.

Dobitnik odličja Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle (2006.). Predsjednik Hrvatskog Svjetskog Kongresa i AMAC-a Švicarske.

FOTO:  Pavuna  i  Starčević  dali  ruku  za  napredek  Gospića 


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju