Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjIGRAČI Kako je Milinović pod domoljublje 25 godina prodavao komunističku prošlost sebe i svoga oca

07.02.2018 16:32:52
Nakon što se nedavno u javnosti pojavila slika kako Darko Milinović današnji ličko senjski župan predvodi sastanak mladih omladinaca - komunista u Gospiću, a iznad glave mu slika Druga Tita, maske su definitivno pale. Milinović je kao mladić imao velike planove da je potrajao komunizam, jer se u ranoj mladosti uspio probiti u Gospiću poznatom komunističkom leglu. Kada se rodio 1963.godine tata Drago već je imao nos da će mu sin biti političar. Karijeru uspješnog Titova omladinca, tata Drago je pleo iz bolnice u Gospiću, koju je Čkalja u to vrijeme nazvao "klaonica" gdje je Drago Milinović bio rendgenski slikar, a operirali su neki koji su bili zadojeni srpstvom i četništvom, što se potvrdilo 1990.godine, čemu je svjedok autor ovog teksta. U toj komunističko-srpskoj jazbini zdravlja Drago Milinović se odlično snalazio, bio je sindikalni povjerenik pa je nakon što je sin Dado 1987.godine završio u Zagrebu medicinski fakultet odmah u jazbini srpskog nacionalizma očekivno zahvaljujući tati Dragi dobio posao liječnika. Mladom liječniku Dadi rastu političke - komunističke ambicije a politički komunistički uspon će ići upravo iz bolnice u Gospiću četničkog legla.
 
SVE JE POČELO OD TATE DRAGE I  PODRŠKOM  IZ  ČETNIČKOG  LEGLA 

Slikar Drago uspjeva kod jakog bolničkog lobija doktora srpske nacionalnosti ginekologa Stojana Miloša i kirurga Dmitra Matića postati najprije predsjednik partijske RO Medicinski centar Gospić. Kako je Milinović i tata Drago osvojili četničko leglo bolnicu u Gospiću ponešto zna današnji poznati liječnik i ratni povjerenik Vlade Dražen Jurković, te njegov otac Tome Jurković, i o tome javno neće da govore kao i mnogi drugi Gospićani. To   je  bila odskočna daska da bude 1988.godine izabran na prestižnu funkciju predsjednika Saveza Socijalističke Omladine Gospić, gdje mladi omladinac Milinović počima peći politički komunistički zanat. Ulaže silnu energiju i vrlo brzo postaje "trn u oku" napukloj partijskoj organizaciji u Gospiću koju bi Milinović sigurno da je potrajao komunizam preuzeo, jer tata Drago napravio je dobru zaleđinu i široku podršku drugova Srba i Hrvata, a epicentar je bila klaonica- gospićka komunistička bolnica. 1989.godine kao predsjednik Titove omladine Milinović odlazi u vojsku JNA u Novi Sad gdje nije mogao zadržati svoje omladinske strasti pa iz Armije sa zvijezdom petokrakom na glavi piše otvoreno pismo Drugovima komunistima iz Donjeg Lapca kritiku jer su kritizirali Ivicu Račana zbog odlaska na 14.Kongres SKJ. Kao i sve drugo kasnije se orginalno pismo pojavilo u javnosti, čime je počelo Milinovićevo omladinsko-komunističko razotkrivanje koja je posljednjih dana doseglo vrhunac kada su se pojavile orginalne fotografije gdje Titov omladinac Milinović sastanči u Gospiću a iznad glave slike maršala Tita. 

27 GODINA MILINOVIĆEVIH  SKRIVANJA 

Prije dvije godine u javnosti se počeli pojavljivati prvi ozbiljni dokazi njegov angažmana u partiji u Gospiću pojavila orginalna pristupnica u Savez komunista koja datira iz 1989.godine i  bogat  Životopis  iz  tih  vremena, djelo  Hrvatskih  tajni  službi  kojima  je  Milinović 90-godina  bio  jako,  jako  zanimljiv, a  kako  i  ne  bi. Također  neki isječci iz novina iz tih vremena gdje se spominje Milinovićevo ime, posebno kada je bio na sastanku i uzeo riječ kada je Gospić posjetio Izvršni sekretar Saveza komunista Jugoslavije drug Marko Lolić. Kada se prije dvije godine počeli objavljivati dokumenti o gospićkom domoljubu oko njegova prijeratnog angažmana u omladini i partiji u Gospiću, Milinović je na portalu Lika online objavio tekst gdje je negirao svoju komunističku prošlost. Da bi odvukao pažnju sa sebe tada Milinović lažno skenira komunistički karton autora ovog teksta koji je počeo pisati o njegovoj komunističkoj prošlosti, priča završava na gospićkom Državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog dijela krađe identiteta, ali ujeo vuk magare jer tada je moć posljednjeg predsjednika Titove omladine u Gospiću bila velika. Milinović tada očito svjestan da je provaljen preko istog portala da bi zbunio javnost baca priču kako je sa jednim vozačem autobusa u Gospiću jednom drugu milicajcu bacio milicijsku šapku sa glave. Danas kada su objavljene orginalne slike omladinca Milinovića kako vodi sastanke u Gospiću a iznad slika Druga Tita ispostavlja se da je Milinović lagao, jer kako je u tim okolnostima mogao postati predsjednik partijske Omladinske organizacije u Gospiću, ako ga komunisti smatrali nepodobnim jer je pjevao u Zagrebu za vrijeme studija Ustani Bane. Bila je to za javnost smišljena podvala. Pročitajte u cijelosti kako Milinović lagao. Na 25. obljetnici HDZ-a, u svom govoru dr. Milinović obrativši se jednoj od utemeljitelja HDZ-a gđi. Ivki Zorić kako je ona bila jedina glavna sestra koja nije bila u Partiji, te naglasio „sjećaš se Ivka kartona Saveza komunista koji nisam htio potpisati pa su me poslali u JNA, ne kao liječnika nego kao bolničara“, pisao je Marin Smolčić Smoki po nalogu Milinovića kako bi pokušao u javnosti reći da on sa partijom, Titom i omladinom nema ništa.

Uzeli smo si malo ovih dana zadatak utvrditi činjenice o čemu se točno radi.
Nazvali smo dr. Milinovića koji nam je predočio nepotpisanu kopiju kartona u članstvo Saveza komunista. Naime, Milinoviću je tada rečeno da ukoliko ne pristupi u Savez komunista biti će poslan u JNA kao obični bolničar. Ispunjen je karton, a budući da Milinović nije znao matični broj dana mu je kopija te rečeno da ispuni matični broj (u dokumentu vidljivo da nedostaje matični broj), da ode u bolnicu, stavi pečat bolnice, donese slike, potpiše i vrati karton. Milinović je odbio to potpisati, što je i vidljivo iz dokumentacije, te je zbog odbijanja potpisa , pjevanja “ustaških” pjesama (Marjane, Marjane, Ustani bane…), te nedoličnog oblačenja i ponašanja poslan kao obični bolničar na odsluženje JNA u Srbiju.
Milinović kaže „znam da se gospodin Joja Šuper zalagao da idem u VMA (vojno-medicinska akademija) gdje su išli svi liječnici, ali mu je rečeno da zbog odbijanja potpisa i nevraćanja kartona mora biti poslan kao obični bolničar u Srbiju“. Također mu je sugerirano da u radnu knjižicu upiše narodnost „Jugoslaven“, što je također odbio i o tome nam je predočio samu radnu knjižicu. Kaže Milinović da su mu tada rekli da se ponaša proustaški, te da se tako i oblači i predočili mu sliku iz Zagreba iz 1982. Sve ove navode možete provjeriti u foto-dokumentaciji u prilogu. Na pitanje tko ga je za to optužio, navodi, ljudi koji su vodili Partiju i donosili odluke i jedan gospodin koji je i danas u Gospiću. “Razgovarao sam jednom sa tim gospodinom i predbacio mu kako je mogao biti takav“. Danas Milinović ne želi otkriti ime toga čovjeka, već naglašava „danas mu ne zamjeram, bila su to takva vremena i ne bih htio da danas ima neugodnosti zbog toga“.Kako bi iz neovisnih izvora potvrdili ove informacije, nazvali smo Joju Šupera koji je devet godina radio kao sekretar za narodnu obranu.„Ja sam Milinovića predložio da ide u JNA kao liječnik u VMA, međutim, odgovoreno mi je da je odbio potpisati i vratiti karton člana saveza komunista, te da će biti poslan kao bolničar u Srbiju“.Nazvali smo i Josipa Čorka, koji je radio u sekretarijatu narodne obrane zajednica općina. Rekao je „Milinovića su poslali kao bolničara u Srbiju jer nije htio potpisati i vratit karton člana Saveza komunista, a to mi je potvrdio i dr. Vencl, koji je regrutirao vojsku kao liječnik“.

Nakraju smo nazvali i Ivku Zorić koja je bila jedina glavna sestra gospićke bolnice, a da nije bila član Partije. I ona nam je potvrdila naglasivši „dr. Vencl je dr. Milinoviću rekao da će ga oni tražiti da se učlani u Savez komunista, a ako odbije da će ga poslati kao bolničara na odsluženje JNA u Srbiju. Kasnije mi je dr. Vencl rekao da Milinović to nije htio učiniti, i sad zamislite apsurda, Milan Travica iz Medka, kao bolničar otišao je u JNA kao liječnik, a dr. Milinović kao bolničar. Toliko o tome što se radilo u komunizmu. I mene su tjerali da uđem u Savez komunista, i ja sam kao i Milinović to odbila“.
Foto-dokumentacija koju nam je dao na uvid Milinović točno pokazuje kako se u radnoj knjižici 81. izjašnjavao kao Hrvat – jedna slika govori o tada ludoj hrabrosti Milinovića koji je tada 83. godine nosio veliki križ na kojem se vidi crve-bijeli-plavi na tadašnjem Trgu republike u Zagrebu.
Doznali smo i to da je Milinović tada nosio sat sa hrvatskih grbom bez petokrake o čemu može posvjedočiti niz Milinovićevih prijatelja te jedan djelatnik PU ličko-senjske koji tamo radi i danas,  izmišljao  je  Milinović. 
Moramo napomenuti da se nije u vrijeme komunizma samo prema Milinoviću odnosilo na ovakav podcjenjivački način, bilo je tu još doktora, koji samo zbog toga što su Hrvati nisu mogli dobiti specijalizaciju u Gospiću, kao što je i prof. Majerović, danas na KBC Rebro, prof. Orešković, danas u Petrovoj bolnici, dr. Pavle Šulentić, danas ima privatnu kliniku u Zagrebu, Dražen Jurković, danas direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu i ostali, lagao je   i  izmišljao  Smolčić  po  nalogu  Milinovića. 

Nakon svega otkrivenog Milinović je danas stjeran u kut, i obija mu se o glavu da je godinama odbijao priznati istinu o svojoj komunističkoj prošlosti, što nikad nije kasno, kao što nije kasno da i mnoge Joje u Gospiću progovore o komunističkoj prošlosti Milinovića koji su uspjeli 25 godina široj javnosti prodavati foru da su žrtve komunizma, iz čega je izviralo njihovo veliko lažno domoljublje sa kojim je godinama narod u Gospiću i Lici izluđivali, a iza svega se krila nečista savjest  iz  prošlosti.

Željko Popovićwww.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju