Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, Senj25 godina od akcije Medački džep

05.09.2018 08:47:54

I  25  godina  nakon  oslobodilačke akcije Medački džep ne blijede sjećanja na tu veličanstvenu  vojno-redarstvenu  akciju koja ja odredila kordinate slobodne Hrvatske.  U  nedjelju  09.rujna  u  Gospiću  će  biti  svečano  obilježena  25  godišnjica.  Inače, Medački džep je područje koje se prostire oko četiri do pet kilometara u širinu i pet do šest kilometara u dužinu, a obuhvaća mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja, te brojne male zaseoke. Prije 25. godinu nalazilo se u sklopu samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine, odakle se sijala smrt po Gospiću i okolici. Operaciji Medački džep prethodile su tijekom 1991, 1992, 1993. učestali topnički napadi i djelovanja diverzantskih skupina snaga 15. korpusa "Srpske vojske Krajine (SVK)" nastojeći preuzeti inicijativu na vitalnom dijelu Ličkog bojišta. Povremenim je topničkim udarima sustavno narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika i izbjeglica na šire područje Gospića. U Medačkom džepu bila je godinama stacionirana vojska SAO Krajine [i srpski ekstremisti od 5-95 godina, a priča o "babi" Danici Obradović u Medačkom džepu naoružanom strojnicom ´browning´ obišla je tih godina svijet.

Operacija Medački džep otpočela je granatiranjem neprijateljskih položaja na tom području u ranim jutarnjim satima 9. rujna 1993. godine. Oko 6,00 sati hrvatske snage, u sastavu kojih su bile postrojbe Hrvatske vojske iz Operativne zone Gospić, uključujući 9. gardijsku brigadu, 111. brigadu HV, domobransku bojnu iz Gospića, domobransku bojnu iz Lovinca, te postrojbe specijalnih snaga policije, ušle su u medački džep. Nakon borbi koje su trajale oko dva dana, uspostavile su nadzor nad do tada zloglasnim selima Divoselo, Čitluk i dijelom Počitelja i oslobodile to područje, nakon čega je Hrvatska vojska zaustavila

Specijalne jedinice policije imale su zadatak presjeći neprijateljski teritorij na označenom području u obliku potkove i priključiti se glavnim snagama udara. Uspjelo se. Danas je to područje Hrvatske većinom zaraslo u korov, života je malo jer je malo srpskih povratnika.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju