Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjVolonterska akcija u Bužimu

05.11.2018 20:57:26

  VOLONTERSKA AKCIJA "Gradina" - Bužim je uspješno završila.

  Ostaci starog grada u Bužimu datiraju iz XV.st. mada neki povjesničari tvrde iz XII. st. Zidovi su urušeni , a jedino je ostala u zemlji ukopana i klesanim kamenom uzidana cisterna koja se počela jednim dijelom urušavati. Uistinu jedan od bisera hrvatske kulturne baštine.
  Prije dvadesetak godina današnja ravnateljica Muzeja Like Tatjana Kolak organizirala je čišćenje platoa na mjestu gdje je bio Grad.
  Jučer smo uz veliku pomoć iz Žitnika i udruge Outward Bound / mladi volonteri iz Makedonije,Rumunjske,Italije,Francuske,Španjolske,Letonije,Finske,Slovačke/organizirali čišćenje lokaliteta. Na Gradinu smo došli sa SE -jugoistočne strane , a nakon završenog posla vratili se prema pećini Kalvarija suprotnom NW - sjeverozapadnom padinom. Tako je sada prohodna staza koju još treba označiti.
  Jedna grupa uređivala je proplanak ispod platoa i samog vrha brda koji je godinama zarastao u šikaru , sa srušenim drvećem i granama.
  Druga grupa radila je na samom platou ,te je očišćeno gusto grmlje , pa se sada može normalno doći do urušenoj zidina.
  Otvara se prostor za uređenje vidikovca i odmorišta...čime grad Gospić dobiva novu lokaciju za planinare, turiste , učenike , posjetioce obližnjeg Muzeja Nikole Tesle...
  Svakako zahvala svima koji su učestvovali u uređenju Povijesne staze Bužim, te uvijek prisutnim donatorima - ovaj puta Hotel Ana, ističe neumorni Milan Ćaćić Majk.www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju