Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, Senj23.Lička večer u Požegi

07.04.2019 17:52:19

Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege organizirala je po 23. puta svoju „Ličku večer“ u Restoranu Sara na kojoj se okupili više od 300 gostiju i uzvanika. Požeški Ličani, stanovnika Požeštine porijeklom iz Like, brojni slavonski Ličani, koji su se iz Like naselili diljem Slavonije i imaju svoje ličke zajednice i udruge došli su i podržali ovu tradicionalnu etno, ali i gastro manifestaciju. Došli su i gosti iz Like predvođeni gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem, gospodarstvenicima iz Like ali i tamburaškim sastavom „Patrioti“ iz Ličkog Osika. Požeškim Ličanima podršku su dali predstavnici „Vila Velebita“ iz Bizovca, Slatine, Slav. Broda, Belišća, Virovitice, Siska i Zagreba, načelnik općine Velika Vlado Boban, ujedno i predsjednik Udruge Herceg Stjepan koja uskoro organizira Hercegovačko silo u Požeštini, te saborski zastupnik Pero Čosić iz Slav. Broda.

Na početku sve je na noge podigao Mješoviti pjevački zbor Vila Velebita Požega otpjevavši Lijepu našu, zatim ličku himnu „Oj ti vilo, vilo Velebita“ i nekoliko ličkih napjeva, pod ravnanjem dirigentice Antonije Jagodić. Sve je u ime domaćina pozdravio, predsjednik LZD Vila Velebita prof. dr. sc. Josip Fajdić istakavši: - Ovo je okupljanje Ličana uz tradiciju postalo i prestižno, jer ne samo da čuva baštinu i etno sadržaje, nego je na stolu i lički specijalitet, janjetina na ražnju s krumpirom, no tu je svakako i dah Slavonije, pa ne može bez dobre slavonske sarme. Ličane na njihove korijene podsjeća i lička pjesma koju će osigurati glazbenici iz Ličkog Osika.

Goste, uzvanike i posjetitelje pozdravio je ispred grada domaćina, požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je istakao, da u gradu Požegi sigurno nema nikoga tko nije na neki način povezan sa Likom. – Lika je u svima nama i ja sam počašćen ovdje što vi ne zaboravljate svoje korijene, svoju Liku, svoju pjesmu, ali isto tako njegujete i sve ovo Slavonsko. Grad Požega je sretan sa svojim Ličanima i uvijek ćemo kao grad i ja kao gradonačelnik pomagati ove vaše tradicionalne Ličke večeri.“ Uz gradonačelnika bili su i njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha, „svi sa svojim bivšim djevojkama, a danas suprugama“, bila je dosjetka požeškog gradonačelnika.

Sve nazočne u dvorani pozdravio je i lički domaćin, gradonačelnik Gospića, Karlo Starčević, koji je istakao da je Gospić postao prazan, a još više ostala Lika, sve prazniji. - Iz Like se više nema tko iseliti, iseljena je i Slavonija, no ja vas svejedno molim, vratite se u Liku. Gospić ulazi u hrvatsku povijest, jer mijenja smjer Hrvatske, to smo pokazali, a i dokazat ćemo, da je Lika kralježnica Hrvatske. Ovdje smo u veselju i Ličani i Slavonci, jer bez nas nema ni Hrvatske.

Najveće je to godišnje okupljanje naseljenih Ličana u ovom kraju i jedna od bolje organiziranih zabava i druženja s uvijek dobrim zabavljačima, pjevačima jer su uz „Patriote“ nastupili solisti Ivana Galović i Stjepan Jeršek Štef. Uz dobru hranu, odlična vina obitelji Šag iz Kutjeva, pilo se i kvalitetno Velebitsko i Kasačko pivo Ličke pivovare Ličanka iz Pazarišta. Organizatori su ponovno organizirali i bogatu tombolu a veselje i ples je trajao do jutarnjih sati.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju