Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjOtvoreni razgovor : Ante Kovač : Nisam promijenio svoje mišljenje o Milinoviću

09.05.2019 08:48:03

Ante  Kovač, načelnik  općine  Plitvička  jezera  svojim  javnim  komentarima  na  društvenim  mrežama  izaziva  interes  javnosti,  jer  se  radi  o  načelniku  koji  često  iskače  iz  okvira  starih  stereotipa  političara. Sa  Kovačem  smo  otvoreno  razgovarali  o  političkom  stanju  u  županiji, odnosima. 

Kako danas funkcionira Bura promjena, u očekivanju raspleta u Skupštini Ličko-senjske županije?

Pa ja mislim da je Bura najmanje kriva za cijelu situaciju i niti što ima očekivati niti zbog čega strepiti. Mislim da je bila konstruktivna i predlagala rješenja za situaciju koju nije izazvala, a na drugima je da to prihvate ili ne. Zapravo bi bilo najpoštenije vidjeti sve izjave od prosinca naovamo i zaključilo bi se da je Bura zapravo bila najdosljednija, a temeljna misao je bila da do ovoga nije trebalo doći.

Zagovornik ste da se ne ruši Proračun županije, to znači da podržavate župana Darka Milinovića?

To ne znači to. Ja znam da velika većina razmišlja binarno i ako nije crno onda je bijelo. E tu je zadaća novinara da stvari rasloje, a ne da tendenciozno, kao ti stari moj prijatelju u zadnje vrijeme, ponavljaš i intenziviraš tu crno-bijelu tehniku. Osobno sam rekao o Darku Milinoviću ono što sam mislio i to više puta. Puno prije sam mu predvidio da će ga dovršiti njegovi pioniri. I to će se dogoditi, ali da li se to treba dogoditi na ovaj način i zagorčavati život čitavoj populaciji županije? Ja smatram da ne treba. U cipelarenju ne sudjelujem, to rade miševi koji mu se nisu smjeli suprotstaviti dok je bio jak i moćan.

 Kriza u Ličko-senjskoj županiji je otkrila da općina Plitvička Jezera ima veći Proračun od županije, što je sramota, pa mnogi raspravu oko usvajanja proračuna županije doživljavaju kao sprdačinu ?

 Pa nema veće one osnovne prihode. Nije sprdnja županijski proračun, sprdnja je županija općenito, i to ne samo ova nego i sve županije. To je zapravo dupliranje administracije kako bi veliki kontrolirali neposlušne male. I unutarnje uređenje ove države je kompatibilno s unutarnjim ustrojem HDZ-a. Ali kad već postoji županija, onda nema razloga da tako jednoj nepotrebnoj instituciji daješ na važnosti nepotrebnim izvanrednim situacijama kao što su izvanredni izbori.

Mnogi vas ne vide u Buri promjena, posebno u kolu trgovine Ante Dabe gradonačelnika Novalje ?

Njegov stari prijatelj Ante: Ja u Buri nisam zbog pojedinaca nego zbog ideje nezavisnosti i ideje umjerenosti. Bez obzira koliko moje izjave znaju biti radikalne i sarkastične, smatram da sam svjetonazorski umjeren jer ne dijelim ljude niti po vjeri niti po naciji ili bilo kakvoj orijentaciji. Ako Lika izgubi Buru izgubit će jednu opciju koja u perspektivi obećava jednu umjerenu i neradikalnu Liku i ta opasnost je prijetila nakon što su neki Buru koristili dok im je davala vjetra u jedra a onda je napustili.

Trgovina Ante Dabe se ponavlja kao floskula već mjesecima, ali bogami ono što sam ja vidio na par sjednica jest da tamo ima jako velikih trgovaca. Vrlo lako bi mnogi prihvatili Darka Milinovića za župana kad bi on s njima podijelio upravna vijeća, direktorska mjesta i rute na kojima će čistiti njihov unimog. Na Plitvicama bogami u ove četiri godine neće čistiti ni Dado ni ovi novi koji donose demokraciju nakon njega nego će čistiti traktori koreničkog Komunalca kojeg voze stanovnici naše općine. A za ostalo me baš briga. Sve je ovo krenulo kad su neki Veliki slap htjeli preseliti u neki drugi grad.

Mnogi smatraju da ste najveći dio glasova Buri promjena donijeli na zadnjim izborima upravo Vi , nakon vašeg gostovanja u Poligrafu gdje ste „poentirali „ ?Ostajete li i dalje kod izjava o Milinoviću dati u Poligrafu, ako ostajte, a podržavate Milinovićev „visibaba“ proračun mnogima ispadate ne vjerodostojan ?

Ponavljam, tko razmišlja binarno ja sam nevjerodostojan. Ja ipak mislim da se intelektualna razina ljudske svijesti donekle razvila od paleolitika. Kako ja mogu poentirati u Poligrafu ako sam iznio svoje mišljenje o Milinoviću i nekoliko puta rekao da unatoč svemu do izbora nije trebalo doći i da ćemo svi ove izbore izgubiti. To je moje mišljenje i sada i vidljivo je da su izbore izgubili upravo oni koji su u izbornoj noći slavili pobjedu jer upravo su se oni našli u neobranom grožđu jer u Lici nema koalicije koja nije neprirodna. Karlo je toliko toga izgovorio u kampanji protiv Bure da je i to postalo neprirodno. A ono što je istina jest da mu je bilo nuđeno da bude nositelj i liste i da nismo tražili ljude u Gospiću da mu ne ulazimo u biračko tijelo.

Posljednje vrijeme bolje ste upoznali Milinovića, koji sada je jasno odlazi, kako bi ga opisali, i sa aspekta da ste Vi svojim izjavama narodu dosta otvorili oči ?

Milinović je najveći krivac, za mene bio i ostao. Šutić koji iz prikrajka vodi novi HDZ će ako uspije u svojim naumima stvoriti stranku koja će nanijeti zlo mnogim ljudima u razmjerima kave normalan čovjek ne može ni zamisliti. Kustić očito želi što prije isplivati iz cijele ove situacije čim sebi dozvoljava da ne ispuni ono što je potpisao tri dana ranije. Karlo mijenja izjave na dnevnoj bazi i koliko god su mi to neki govorili ja to nisam vidio do ovih izbora jer sam se bavio isključivo općinom. Prema tome nisam ja popravio mišljenje o Dadi nego sam pokvario o nekima drugima. Sjećam se svoga profesora iz Smiljana koji je u zagrebačkoj gimnaziji ozareno recitirao o svojoj Lici. Da nije umro, srce bi mu otkazalo nakon onih sjednica županijske skupštine.

Uskoro će biti dvije godine od kada ste postali načelnik općine Plitvička jezera, na pola mandata što se promijenilo u općini, krade li se ?Koje važne projekte općina danas radi ?

Ne krade se ali imamo toliko prijava kao da smo najveći kriminalci. Ali neka, hvala Bogu, sve smo očekivali i nećemo uzmaknuti. Mnoge projekte ćemo dovršiti u ovoj godini pa ćemo financijski biti potentniji za neke nove stvari. Općina je velika i puno je problema, ali nadam se da će do kraja mandata velika većina osjetiti pomake.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju
Korisnički podaci
Niste logirani, klikni ovdje za login ili registraciju na slobodnalika.com.
Marketing - slobodnalika.com

Žute stranice

Naša baza gospodarskih subjekata broji 51 zapisa.
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com