Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjViše od 400 sudionika na Konferenciji Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

14.05.2019 17:32:32


 


Izgradnja Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu i provedba Nacionalnog plana borbe protiv raka dva su najveća projekta Ministarstva zdravstva u ovoj godini, istaknuo je ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, dr.med., na otvorenju tradicionalne proljetne Konferencije Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u Opatiji.

Kroz prioritetne liste prošle godine je 24.500 teško bolesnih ljudi odmah došlo do liječnika, osigurano je 100 milijuna kuna za uređenje bolnice u Puli i isto toliko za bolnicu u Rijeci, a zahvaljujući sredstvima EU počele su s radom dnevne bolnice, rezimirao je ministar Kujundžić projekte koji su provođeni posljednje dvije godine. Funkcionalno povezivanje dvanaest bolnica dalo je rezultate, tvrdi Kujundžić, a uskoro će javnosti biti predstavljen i rad Nacionalnog centra za robotiku u KBC-u Rebro.

”Osigurali smo EU sredstva za Hitnu pomorsku medicinsku službu, a radi se i na projektu sanitetskih helikoptera u suradnji s MORH-om i MUP-om”, rekao je Kujundžić i pozvao sve u Hrvatskoj da se uključe u raspravu kako osigurati više sredstava da se zadrži ili poveća sadašnja razina zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Za skupe lijekove posljednjih pet godina troškovi su povećani za 100 posto i ministar poručuje da se uz sadašnje izdvajanje neće moći zadržati razina kakvu očekujemo. ”Za desetak godina bit će i dvostruko više oboljelih od karcinoma i ako želimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve građane ubuduće morati ćemo i više izdvajati za zdravstvo”, rekao je Milan Kujundžić.

Dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a u svom izlaganju na početku rada Konferencije rezimirao je sve najvažnije probleme i izazove u hrvatskom zdravstvu, naglasivši da je ukupan dug zdravstva u 2018. godini iznosio 6,3 milijarde kuna, a dospjeli dug 3,1 milijardu. Ukupni iznos sanacija od 1994. do 2018. iznosi 18,7 milijardi kuna, a u 2018. 488 milijuna kuna. ”Rokovi plaćanja HZZO-a su u okviru zakonskih propisa,  za razliku od rokova plaćanja lijekova zdravstvenih ustanova koji dosežu od 100 pa do više od 1000 dana”, rekao je dr. Jurković.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, predviđa se povećanje maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja duhanskog, te jakog alkoholnog pića za 50 posto, čime bi se smanjio broj konzumenata, ali i povećali prihodi HZZO-a. Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske je predlagala da se ta sredstva izravno uplaćuju na račun HZZO-a”, kazao je dr. Jurković, uz napomenu da je prijedlog izmjena u fazi usuglašavanja između ministarstava, ”ali izgleda da je prava realnost takva da je zalutao negdje u šumi naše administracije”.

”Hrvatski zdravstveni sustav obiluje pozitivnim i uspješnim pričama, bez obzira što su one ‘tamnije’ učestalije. Zdravstvenom sustavu treba kontinuirana i jasna vizija i stabilnost, a za to je nužan konsenzus svih relevantnih čimbenika oko ključnih zdravstvenih pitanja”, zaključio je dr. Jurković na skupu u Opatiji.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju