Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjStjepan Kostelac, gradonačelnik Otočca : Slobodna lika iznosila neistine

12.02.2020 15:39:15


Temeljem čl. 22.  i čl. 40. Zakona o medijima ( Narodne novine 59/2004,84/2011,81/2013), zahtijevam ispravak objavljenih informacija na elektroničkom portalu: www.slobodnalika.com.

 Naime ,dana 8.veljače 2020.godine na navedenom portalu u 20:19:59 objavljen je članak " Što se događa s veteranom ličke politike gradonačelnikom Otočca" , dok je sljedećeg dana 9.veljače 2020. godine u 17:53:25, objavljen članak :" Muljaže oko vrtića razdora u Otočcu, sve su veće".

Oba članka objavljena su  bez navođenja autora i u istima se direktno vrijeđa osoba podnositelja, kao uostalom i funkcija gradonačelnika grada Otočca, nositelja izvršne vlasti u jedinici lokalne samouprave, pa se time i posredno ugrožava ugled grada Otočca, to podnositelj smatra da su navedenim člancima teško povrijeđena njegova prava i interesi navođenjem niza netočnih navoda te insinuacija kojima se javnost dovodi u zabludu, što ne može i ne smije biti uloga medija.

Slijedom navednog, podnositelj je primoran u interesu zaštite svojeg ugleda, kao i ugleda grada Otočca , zahtijevati objavu ovog ispravka na istovjetnom mjestu i na isti način na koji su bili objavljeni sljedeći netočni navodi:

(i) u pogledu članka objavljenog 8.2.2020.godine

Ø     " Kostelac je u posljednjih  u posljednjih trideset godina mijenjao stranke kao čarape, pa  time upada u dio lokalne ličke političke prostitucije (...) Ipak, voditi jedan grad poput Otočca nije isto kao ploditi krave po štalama Gacke doline."

Prvenstveno, valja ukazati da iz gornjeg navoda razvidno proizlazi sva paušalnost i neosnovanost navoda,pa time ujedno i (ne)profesionalna površnost nepoznatog autora predmetnog članka  u kojem isti svoje navode ne potkrijepljuje argumentima, već se bavi moraliziranjem i nagađanjem     o političkoj prostituciji kojima jedva da je mjesto ni u bespućima kafanske filozofije, ali svakako nije u medijima koji bi trebali nastojati prenositi istinu.  Ujedno, autor se , također nedopustivo, koristi  neukusnom hiperbolom između radnog mjesta doktora veterine i funkcije gradonačelnika usmjerenom isključivo na omalovažavanje podnositeljeve časti i ugleda.

Ø    " Za uspješno vođenje grada treba tim, jer bez momčadi nema rezultata. Po tom pitanju Kostelac je dosta tanak, i to je potpuno šuplja priča, jer oni koji su danas okruženje otočkog gradonačelniika nisu dorasli upravljati mjesnim odborom (...)"

U potpunosti je nedopustivo propitkivanje sposobnosti djelatnika Ureda gradonačelnika ( vjerojatno nepoznati autor upravo na njih insinuira kada kaže " okruženje") odnosno autorovo insinuiranje ( budući da za isto ne nudi nijedan materijalni dokaz) na nekompetentnost i neučinkovitost ljudi koji obavljaju svoj posao sukladno pravilima struke i ne zaslužuju biti prozivani radi sitnog politikanstva neimenovanog autora članka.

 (ii) u pogledu članka objavljenog 9.2.2020.godine

 "  Gradnja novog krila i dogradnja starog vrtića Ciciban  u Otočcu sve više miriše na veliki kriminal. Institucije države trebale bi utvrditi je li cijena " gole" izgradnje vrtića preplaćena, jer radi se o gotovo 2 milijuna EUR-a s PDV-om, u što nije uključeno opremanje vrtića kao gotov čin useljenja otočkih mališana."

Predmetnim člankom iznesene su ozbiljne optužbe koje nisu utemeljene na činjenicama za koje bi autor imao osnovani razlog povjerovati da su točne, tim više što isti nije poduzeo sve potrebne mjere za provjeru njihove istinitosti i osnovanosti– naime, isti nije od službenika za informiranje zatražio izvješće sa rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Otočca od dana 19.12.2019. godine na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bilo razmatranje Izvješća radne skupine za analizu postupaka javne nabave  projektu rekonstrukcije i dogradnje objekta dječjeg vrtića " Ciciban" Otočac.

Da je  navedeno zatražio, umjesto da se bavio diskreditiranjem djelatnika Grada, ishodio bi provjerenu informaciju o vrijednosti projekta odnosno iznosu za koji je Grad Otočac sa APPRR-om potpisao Ugovor o korištenju odobrenih sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj, nakon kojeg uvida u provjerene informacije bi autor mogao stvoriti (i sastaviti) kritičko mišljenje. Ovakve   lažne optužbe usmjerene na osobe nositelje izvršne vlasti u Gradu Otočcu imaju značaj grube povrede i manipulacije Ustavom zajamčene slobode tiska kao i slobode mišljenja i izražavanja ( koje  predstavljaju i konvencijsku kategoriju), o čemu je odlučivao i Europski sud za ljudska prava u predmetu Cumpana and Mazare v. Romania:

" Poimenim neosnovanim optuživanjem u medijima javnost se navodi da je imenovana osoba umiješana u određena kriminalna dijela time se narušava ugled i dostojanstvo iste. Stoga za iskazivanje optužbe protiv osobe u tiskanom mediju, pa makar bilo i u javnom interesu, mora postojati činjenična osnova na kojoj se optužba temelji, u suprotnom se prekoračava sloboda govora i postoji odgovornost."

Slijedom svega poviše izloženog podnositelj smatra da je poviše naznačeni portal Slobodna Lika, na žalost, posve bezrazložno, svojim neprofesionalnim člancima usmjerenim na osobu podnositelja ( a ne samo na funkciju gradonačelnka) izravno narušio smisao vrijednosti slobode izražavanja,  koju javno navodi kao smjernicu svoga djelovanja.

Podnositelj stoga predlaže nakladniku da sukladno čl.22. Zakona o medijima objavi ispravak za netočne navode, kao i ispirku za uvredljive navode objavljene u člancima :  " Što se događa s veteranom ličke politike gradonačelnikom Otočca" ; :" Muljaže oko vrtića razdora u Otočcu, sve su veće", budući da će u suprotnome podnositelj radi zaštite svoje časti i ugleda u otvorenom zakonskom roku pokrenuti odgovarajuće sudske postupke.

 

U Otočcu, 12.veljače 2020.godine

 

Podnositelj

            Stjepan Kostelac, dr.vet. med.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju

Aktualno

MERAK KRAJINE stiže u Vrhovine

01.07.2020 09:04:32

Politika

I bez Milinovića HDZ je utvrda

06.07.2020 07:35:57