Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjU okviru Šumarije Gospić uspješno djeluje i rasadnik »Vujnović brdo«

12.06.2009 08:33:02
Kupujući sadnice drveća i biljnih uresa iz domene hortikulture rijetko se zapitamo odakle nam one dolaze. Zadnjih godina intenzivirao se uzgoj sadnica na području Gospića. Ipak, malom je krugu Gospićana poznat rad rasadnika »Vujnović brdo«, koji djeluje kao sastavni dio Šumarije Gospić. Povjesnica ove djelatnosti također je priča za sebe. Do 1893. jedini rasadnik na širem području djelovao je u Senju, kada je na prostoru Jasikovca stručnjak i entuzijast Bogoslav Kosović stvorio prvi rasadnik, ali je on ubrzo premješten na Biljevište.

Upravo na lokalitet na kojemu je nakon II. svjetskog rata sagrađena nova općinska zgrada, danas Gradska uprava Grada Gospića. Zadnja seoba smješta rasadnik na Vujnović brdo i za tu je seobu zaslužan još jedan Kosović, šumar Jure.

Rasadnik je danas priča za sebe. Vodi ga mlada Bjelovarčanka, lička snaha Valentina Kulaš, dipl. ing. šumarstva. S puno entuzijazma i stručne terminologija pripovijeda o četrnaest hektara rasadnika, od čega deset hektara otpada na proizvodni dio. O svemu ovome brine se deset zaposlenih i promjenjivi broj honoraraca.

Klima određuje rast

Ovdje se sada nalazi više od milijun sadnica, rekla nam je Valentina. Najveći dio odnosi se na četinjače poput obične smreke, bora i ariša, nešto je manje hrasta kitnjaka i lužnjaka. Uz to, uzgajamo više vrsta sadnica za hortikulturu poput breze, lipe, javora, kalina, šimšira, mahonije, forzicije... Oko 50-ak vrsta ukrasnih listača. Najveći dio naše proizvodnje služi pak za pošumljivanje područja naše Uprave šuma, ali u zadnje se vrijeme sve više građana zanima za naše proizvode. Mislim da nam je u tome dosta pomogla izložba »Jesen u Lici«, gdje Hrvatske šume redovno imaju svoj štand pa se građani sve intenzivnije upoznavaju s našim radom, pojašnjava Kulaš.

Obilazeći rasadnik laik brzo uočava da je put od sjemena do višegodišnje biljke podosta naporan za one koji o njima skrbe. Lička klima je u odnosu na onu umjerenu kontinentalnu podosta oštrija pa je i režim rasta biljaka drukčiji.

Božićna drvca koja se kupuju za domove obično su visine od 100 do 120 cm, kaže Valentina. Uobičajeno je da u nekom slavonskom rasadniku božićnom drvcu za rast treba sedam godina.

Proizvodni ciklus

U Lici je vegetacija drukčija jer su zime dulje i oštrije pa i biljke sporije rastu. Ove smreke stare su šest godina, pokazuje nam Valentina rukom na slabašna stabalca visine jedva 30-40 cm. Lako je zaključiti da po ovdjašnjim uvjetima božićnom stablu treba najmanje deset godina da bi bilo veličine kao ono iz drugih klimatskih područja.

U rasadniku zatječemo uobičajeni »muving«: sade se nove biljke, plijeve gredice s već izraslim stabalcima, obavlja se redovno zalijevanje, mehanizacijom se pripremaju nove površine za nove »stanovnike« tla. Poslovi će se u rasadniku malo usporiti koncem prosinca. Tada se obavljaju pripreme za idući proizvodni ciklus. A kada okopni snijeg i krene vegetacija, onda sve ponovno.

Dok razgovaramo o rasadniku jedna se postarija Gospićanka zanima za mladice tuje. U rasadniku su one tek nešto skuplje negoli na tržnicama, ali za malenu tuju kupljenu za 30-ak kuna na tržnici ne znate odakle je i je li u konačnici uopće ono što tražite. Za sve što prodaju pravi rasadnici podrijetlo je zajamčeno pa nema mjesta sumnji jeste li kupili jelu, a dobili smreku.


Izvor: Novilist.hr

www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju