Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjBili smo u Svetom Roku kod obitelj Vrkljan koja jedina u Lici uzgaja divlje zečeve

05.07.2009 11:56:19

Hrvatska uvozi sve, pa i divlje zečeve. Kako bi se u prirodi održala ravnoteža i ispunila lovno gospodarska osnova, godišnje je potrebno oko osam tisuća divljih zečeva. Tržište u Hrvatskoj ih proizvode 2 - 3 tisuće, a ostatak uvozi iz Mađarske i Češke.

Domaći proizvođači se mogu nabrojiti na prste ruku iako je to vrlo isplativ biznis koji potiču Lovački savez Hrvatske i Ministarstvo šumarstva, jer na paru odgojenih divljih zečeva, spremnih za prirodu, može se zaraditi tisuću kuna, a tržište je unaprijed osigurano, jer lovačka društva unaprijed otkupljuju svakog zeca koji se uzgoji.

U Lovincu podno Velebita uzgojem autohtonog divljeg zeca počela se baviti obitelj Vrkljan koja se nakon uzgoja početnih stotinjak zečeva namjerava  proširiti. Iz iskustva tvrde da je zec isplativiji od ugoja ovaca ili krava u Lici.

Naša se obitelj namjerava posve posvetiti uzgoju divljeg zeca jer je to vrlo isplativ posao. Imamo za sada odlična iskustva. Tržište je unaprijed osigurano i dobra je cijena, priča Pere Vrkljan iz Svetog Roka koji je zajedno s ocem u voćnjaku iza obiteljske kuće postavio gajbe i od ruke mu ide uzgoj. 

Divlji zec traži mir zato se oko njega radi samo jednom na dan i to u predvečerje kada se hrani dijetelinom, vodom i smjesom. Ishrana je specifična, ne smije se niti puno niti malo hraniti. Najveći mu je neprijatelj bolest zato su kavezi odvojeni jedni od drugih da se ne bi bolest prenosila zrakom. Najčešće oboli od kokcidioze - proljeva, kada ga zahvati, onda nema lijeka, ali zato ima preventive, priča Pere Vrkljan držeći u rukama malog zečica koji ima svega nekoliko dana, ali toliko je živ i željen prirode i slobode.

Kada prođu tri i po mjeseca počinje novi život, pušta se u prirodu gdje mu svi postaju neprijatelji, od lovaca do pasa, vukova, lisica.

U šumu se obavezno puštaju u parovima muško i žensko radi daljnje reprodukcije koja je kod divljih zečeva specifična. Zečica još se nije okotila, a već je oparena. Parenje traje od 1 do 10 mjeseci, zato se 4 - 5 puta godišnje okoti 10 do 15 mladih od kojih preživi 8 - 9, priča Vrkljan koji j radi kao šef u obližnjoj bezinskoj crpki Ine na Ziru i uzgojem divljih zečeva bavi se iz hobija koji prerasta u biznis zbog kojega su mu se na početku mnogi čudili.


WWW.SLOBODNALIKA.COM


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju