Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjOVO SU FACE: Dok u Europi pilane propadaju, u Lici se dižu poput feniksa

01.11.2010 22:44:37
Dok pilane usred krize u cijeloj Europi pa i u Hrvatskoj sustavno propadaju, dvije najveće pilane i drvoprerađivačke industrije u Lici Viševica comp iz Perušića i Pergament iz Bijelopolja kod Korenice pobijedile su krizu, te čak i u ovim teškim godinama za tu industriju, šire proizvodnju. U Lici se još nekoliko malih pilana uspješno nosi sa krizom i taj sektor privrede u gospodarski najnerazvijenijoj regiji u Hrvatskoj raste.

Zvuči to kao senzacija, ali je gola istina. Jugoistočna Europa ima kvalitetne šumske resurse. No i uz takve komparativne prednosti pilane u regiji propadaju, čak četvrtina njih od početka gospodarske krize 2008., čulo se na netom održanom kongresu pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu, na kojemu je sudjelovalo više od 300 predstavnika pilanske industrije iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, te dobavljači tehnologija i sektorski stručnjaci iz EU, među kojima je bio i uspješni vlasnik pilane Viševica comp iz Perušića Zdravko Žuža.

– Kada sam čuo kako je kriza pogodila drvoprerađivački sektor po Europi, onda mogu biti zadovoljan, iako još ima mogućnosti za razvoj, rekao je za portal Slobodna lika Zdravko Žuža, koji je prije nekoliko godina kupio propalu drvnu industriju u potpunom rasulu, da bi danas bio vlasnik Europske tvornice sa svjetskom tehnologijom. – Rad, rad, samo rad, nema druge, samo tako se može naprijed, dodaje Žuža.

Inače u Slavonskom brodu moglo se čuti da je najveći nedostaci te gospodarske grane slaba tehnološka ulaganja i nedostatak sirovine, ali i rascjepkanost interesa i nedostatak lobija koji bi je pomagali. Na kongresu je tako pokrenuta inicijativa za bolje strukovno povezivanje i udruživanje, i na nivou EU. No, nedostaju razvojne strategije. Na tržištu tako djeluje previše pilana koje koriste tek 60 posto prerađivačkih kapaciteta, pa se tržište slobodne sirovine, koja je preskupa i nekvalitetno ekspolatirana, smanjuje iz godine u godinu.

S potrošnjom od 0,66 m3 trupaca per capita Hrvatska premalo koristi drvo te bi trebala slijediti promjer Austrije koja izdvaja 0,22 eura po svakom kubiku drva za potrebe provođenja kampanje za promociju uporabe drva. Isto tako, potrebno je bolje iskoristiti drvnu biomasu, ali ne pretjerivati s izgradnjom velikih energetskih pogona pod svaku cijenu jer nema raspoložive sirovine.

Na prostoru jugoistočne Europe posluje više od 2500 pilana različite veličine i tehnološkog stupnja prerade. Primarna prerada zajedno sa šumarstvom zapošljava više od 130.00 radnika i preradi 7 milijuna kubika pilanske oblovine. U zemljama regije se godišnje posiječe više od 20 milijuna m3 drva pa stoga drvo može biti dobra osnova za razvoj regionalnog gospodarstva, što je bio slučaj u prošlosti, čulo se na konferenciji.

EOS (Europska organizacija pilanske industrije) i ETTF (Europska federacija trgovaca drvom), predviđaju oporavak sektora od krize. Predviđanja su, naime, da će u Europi do 2011. godine proizvodnja piljene građe mekog drva ostvariti rast u odnosu na prošlu godinu (102 mil. m3 u 2008. / 90,5 mil. u 2009. / 97,2 mil. u 2010. / 100,4 mil. u 2011.).

- Zemlje regije dobrodošle su u europska strukovna udruženja, a na Kongresu se uvidio veliki potencijal prerade drva u ovom dijelu Europe, unatoč mnogim problemima koji su prisutni. Udruživanjem bi se ojačala pozicija pilanara i poboljšale njihove šanse za uključivanje na globalno tržište - kazao je na konferenciji Filip de Jaeger, tajnik Europske organizacije pilanske industrije (EOS) i Europske konfederacije drvoprerađivačke industrije (CEI BOIS).


www.slobodnalika.comwww.slobodnalika.com

Zadnji komentari
  • 03.11.2010. 11:01
    ovaj zuza je kurac a ne faca.Jeste li zaznali koliko duguje hrvatskim šumama a jeste li radnike na DIP-u pitali po kojim kriterijima kreše plaće bez najave!!!!
  • Pogledaj sve komentare...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju