Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjZagovornik priznanja Hrvatske: Alois Mock

04.01.2011 20:22:05
Alois Mock (rođen 10. lipnja 1934) je političar i član Austrijske narodne stranke (ÖVP). Bio vicekancelar Austrije 1987-1989. Kao ministar vanjskih poslova pomogao je odvesti Austriju u Europsku uniju. Rođen je u Euratsfeldu, Donja Austrija. Mock je završio studij prava na Sveučilištu u Beču i kasnije međunarodnog prava u Bologni i Bruxellesu.

Od 1961-1966 Alois Mock je savjetovao Bundeskanzlera Josefa Klausa. Godine 1966 postao je Klausu tajnik kabineta i od 1969-1970 bio je najmlađi ministar obrazovanja Austrije ikada.
Od 1978-1987 bio je predsjednik parlamentarne stranke i od 1979 je i savezni predsjednik stranke.Godine 1979, Mock je postao predsjednik Europske demokratske unije (EDU), a 1983-1987 također i predsjednik Međunarodne kršćanske demokratske unije (IDU).
Nakon izbora 1986, 1987-1989 Alois Mock je bio austrijski vicekancelar u Vladi Franz Vranitzkya (SPÖ). Bio je na položaju ministra vanjskih poslova 1987-1995, vlade Austrije za Europsku uniju. Zahvaljujući svemu ovome postao je jedan od najpopularnijih austrijskih političara.

U lipnju 1989, u području Odenburg, reže žice "željezne zavjese'' na utvrđenoj granici s Mađarskom tradašnjim komunističkim susjedom, zajedno sa njegovim mađarskim kolegom Gyula Hornom. To je označilo početak pada komunizma.
Zajedno s Hans-Dietrich Genscher u Njemačkoj je odlučio priznati neovisnost Hrvatske, ali ipak nije mogao spriječiti ratove. Godine 1999 otišao u mirovinu iz parlamenta zbog Parkinsonove bolesti.

Za vrijeme domovinskog rata austrijski novinari upitali su dr. Aloisa Mocka, vicekancelara i ministra vanjskih poslova Republike Austrije, zbog čega toliko pomaže Hrvatskoj a on im je odgovorio: „Mene uz Hrvatsku i Hrvate veže neraskidive veze. Dr. Mock ni tada, ni kasnije nije objasnio te neraskidive veze, no sudeći prema tvrdnjama njegovih rođaka, u venama dr. Mocka teče hrvatska krv! On je kažu naši sugovornici, sin Ante Vukadina, zvanog Antiša, gastarbajtera iz Livna! U potrazi za Antišinom rodbinom u Podgradini pored Livna pronašli smo Peru Milana Vukadina (86), Antišina nećaka. „Moj stric otišao je u Beč 1929. godine i bio je trgovac. Pričao je kako je tamo upoznao majku Aloisa Mocka, Čehinju Katarinu, koja je bila čistačica i njenog supruga. Antiša je s njim bio dobar i nedugo nakon što su se upoznali Katarina je ostala udovica bez djece. Kako je htjela dijete, imali su vezu iz koje se rodio mali Alojs“ priča nam Pere. Da je to istina, potvrdio nam je i Stipe Bulić (67) iz Vancouvera čiji je pokojni otac bio prvi Antišin rođak.Prije negoli će Katarina Mock roditi Aloisa, Antiša se vratio u Livno i tamo ostao sve do 1939. godine, kad je ponovno otišao u Beč iz kojeg se nije vratio sve do demokratskih promjena u Hrvatskoj i BiH.

 Alois  Mock, vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije od 1987 – 1995. godine, postao je svojevrsna politička ikona i jedan od najzaslužnijih za priznanje neovisnosti Hrvatske, a kasnije i Bosne i Hercegovine, te mu je na otoku Braču podignut spomenik uz Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla ll. ( Obrada: selo Miši - Arena, listopad 2009. )

Knjigu koja govori o životu ovog čovjeka i prijatelja Hrvatske izdala je Školska knjiga pod naslovom Alois Mock - Političar koji stvara povijest. Autori knjige vodili su iscrpne intervjue sa 21 svjedokom njegova vremena, od školskih i studijskih kolega, preko bivših političkih suradnika i suboraca do političkih protivnika. Osim toga, obavljena je detaljna analiza publiciranih izvora, kao što su parlamentarni materijal ili novine te odgovarajuća politološka, povijesna i memoarska literatura.

U knjigu su, naposljetku, utkani i osobni doživljaji autora. Martin Eichtinger četiri je godine, od 1988. do 1992., bio osobni tajnik u kabinetu ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka i stoga njegov bliski suradnik. Kao tajnik parlamentarnoga Kluba Austrijske pučke stranke zadužen za vanjsku politiku, Helmut Wohnout imao je priliku od 1992. do 1995. godine izbliza doživjeti dio Mockova političkog puta. Osim brojnih pisanih iskaza i intervjua samoga Aloisa Mocka, u knjigu je uvršten iscrpan razgovor koji su s Mockom kao svjedokom vremena 2001. godine vodili povjesničar Helmut Wohnout i njegov kolega sveučilišni profesor dr. Michael Gehler.

 

www.slobodnalika.com

Zadnji komentari
  • 06.01.2011. 21:50
    Sve je to ljepo i drago čuti, samo jedno me zanima, uistinu tko je ovdje čovjek pobjede? Ako je do sad bio u tajnosti što i dalje nije ostao? Vi Hrvati podsjećate me na neku grupicu neozbiljne djece. Ako se Mack nije sam upoznao Hrvatskoj javnosti niste niti vi trebali mješati se u njegov privatni život. TO JE DOTIČNO TREBALO DA BUDE NJEGOVA STVAR I PRIVATNOST A NE VAŠA.
  • Pogledaj sve komentare...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju

Neočekivana greška ! 2020-09-24 06:36:15

warning : Unknown: open(/tmp/sess_hgghslehhnsbmcosck3em63p75, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122)

Unknown, line: 0