Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjPapa Ivan VIII. i prvo priznanje hrvatske samostalnosti

14.01.2011 18:16:42

 

Ivan VIII. (Rim ? - Rim 882.), rimski papa.

Ivan VIII. započinje pontifikat nakon pape Hadrijana II. Obično ga se drži jednim od najsposobnijih papa 9. stoljeća. Među reformama što ih je proveo, posebno se spominje administrativna reorganizacija papinske kurije. Nastojao je protjerati Saracene s Apeninskog poluotoka, no europski vladari pružili su mu slabu podršku, pa im je bio prisiljen plaćati danak.

Obranio je svetog Metoda od njegovih germanskih neprijatelja koji su se protivili uporabi slavenskog jezika u liturgiji. Papa Ivan potvrdio je dozvolu slavljenja liturgije na slavenskom jeziku, što ju je već prethodno bio dao papa Hadrijan II. Ivan VIII. okrunio je 878. francuskoga kralja Luja II. Također je okrunio i dvojicu careva Svetog Rimskog Carstva: Karla II. i Karla III. Ubijen je u Rimu, 15. prosinca 882. godine.Poznat je po prvom priznaju samostalnosti Hrvatske i pismu koje je uputio hrvatskom knezu Branimiru. Pismo ovdje donosim u cijelosti.

 

Poslanica pape Ivana VIII. hrvatskom knezu Branimiru, svećenstvu i hrvatskom narodu 7. lipnja 879. godine.

Ljubljenom sinu Branimiru.

Čitajući pismo Tvoje plemenitosti, koje si nam poslao po časnom svećeniku, zajedničkome vjerniku, Ivanu, sjajnije od sunca smo upoznali, kolika je Tvoja vjera i iskrena pobožnost prema crkvi sv. Petra i Pavla i Nama. A jer Božjom pomoći kao vjerni sin sv. Petra i Nas, koji ga Božjom pomoći zamjenjujemo, ponizno ispovijedaš i želiš biti poslušan, ovim pismom Našega apostolstva dostojno zahvaljujemo Tvojoj plemenitosti i očinskom ljubavi kao predragoga sina, koji se vraća u krilo sv. Apostolske Stolice, majke Tvoje, s čijeg su prečistog vrela Tvoji oci pili medonosne rijeke svetog propovijedanja, primamo i duhovnim rukama grlimo te, apostolskom dobrotom njegujemo, da posjedujući milost i blagoslov Božji svetih apostola Petra i Pavla, apostolskih prvaka, uvijek budeš čio i siguran od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, koji nikada ne prestaju zasjedati na ljudsko spasenje, te željnu pobjedu nad neprijateljima lakše izvojuješ, jer kako budeš nastojao, da se sam Bogu ponizno pokoriš i slušaš sveti nauk njegov i kako budeš iskazao za ljubav Božju dužnu počast svećenicima i službenicima njegovim, tako ćeš bez sumnje biti pobjednik i gospodar nad svima svojim neprijateljima i buntovnim protivnicima. I zato opominjemo revnost tvoju, da u svim svojim djelima imaš uvijek pred očima Gospodina, da ga se bojiš i svim srcem ljubiš, jer psalmist veli: „Blažen čovjek, koji se Boga boji i komu su veoma omiljele zapovijedi njegove; jako će biti sjeme na njegovo na zemlji“; a on sam veli u evanđelju: „Tko mene ljubi, držat će riječ moju, i moj će otac ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega ćemo se nastaniti.“ Kad je to tako, ako svojim dobrim djelima, što sada sjaje, proslaviš Boga, bez sumnje će te jednom ovjenčati vječna slava, jer on preko Mojsija sam svjedoči, da tako čini, govoreći: „Proslavit ću one koji mene slave.“ I budući da si nas preko svećenika Ivana zamolio, da bi te za veći Tvoj spas blagoslovili svojim blagoslovom, učinili smo to rado. Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega čitali misu pred žrtvenikom sv. Petra, digosmo ruke u vis, te blagoslovismo Tebe i narod Tvoj i zemlju Tvoju da uzmogneš ovdje sretno vladati, a po smrti da se na nebesima raduješ za sve vijeke. Ujedno Ti javljamo, da smo ovoga vjernoga svećenika Ivana odredili za poslanika bugarskome kralju, pa te molimo, da za ljubav Božju dozvoliš, da to poslanstvo obavi bez krzmanja, te stoga Tvojoj ljubavi mnogo puta zahvaljujemo.

 

Pismo pape Ivana VIII. svećenstvu i hrvatskom narodu

Svim časnim svećenicima i čitavomu hrvatskomu narodu

Pročitavši poslanicu vašega kneza Branimira, koju nam posla po časnom popu Ivanu, vidjesmo ne samo njegovu nego i vašu vjeru i iskrenu ljubav prema sv. Petru i nama. I budući da se kao premili sinci želite povratiti k svetoj crkvi rimskoj, te tražite našu apostolsku milost i blagoslov: to smo se stoga u velike uzradovali. Primamo vas s raskriljenim rukama i s očinskom ljubavi i bit ćemo vama u svem skloni, ako u toj namjeri i zavjetu svom sve do kraja iskreno ustrajete. Jer Gospodin kaže: „Samo onaj, koji ustraje do kraja, spasit će se.“ Zato budite vjerni sv. Petru do smrti, kako obećaste, te ćete dobiti krunu života što je Bog daje onima, koji ga ljube.

 

 

 

 

Poštovani čitatelji portala, ako ste pročitali pažljivo ova dva pisma koja je uputio papa Ivan VIII. hrvatskom knezu Branimiru  i hrvatskom narodu mogla Vam je zapeti u oko i uho jedna rečenica. Ona glasi:“Primamo vas s raskriljenim rukama i s očinskom ljubavi i bit ćemo vama u svemu skloni, ako u toj namjeri i zavjetu svom sve do kraja iskreno ustrajete.“ Kad je papa Ivan Pavao II. priznao Hrvatsku nije on to učinio samo onako. Znao je on itekako dobro što čini.Znao je da ispunja zavjet koji je dao papa Ivan VIII. hrvatskom narodu. Zato Vam od srca čestitam taj dan i budite radosni, jer „imamo Hrvatsku!

 

www.slobodnalika.com


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari
  • 15.01.2011. 09:22
    osobno me fasciniraju ovakve stvari.Pitanje nije imamo li Hrvatsku, nego bi trebalo postaviti pitanje što imamo od Hrvatske?
  • 15.01.2011. 01:16
    Poštovane kolege u komentarima: Što sada kazati da, da nismo od jučer ili prekjučer već iz davnina.
  • Pogledaj sve komentare...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju