Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjSESSA PUTEM DIP-a OPET NAPAO KOLAKUŠIĆA: Koristio je nedopuštena sredstva za kampanju za EU izbore

03.08.2019 11:24:45

Državno izborno povjerenstvo, na čijem je čelu predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa , utvrdilo je kako je Mislav Kolakušić više promo pultova njegove udruge Antikorupcija koristio i za izbornu promidžbu pa je od njega traženo da dostavi dokumentaciju kojom bi potkrijepio svoje tvrdnje da je on vlasnik navedenih promo pultova. Nije dostavio dokumentaciju iz koje je vidljivo da je on vlasnik promo pultova, izvjestili su iz DIP-a.DIP je uvidom u stranicu na Facebooku Građani za Mislava Kolakušića utvrdio da su na njoj, između ostalog, objavljeni i sponzorirani politički oglasi, u konkretnom slučaju oglasi koje se odnose na podršku izbornom sudioniku Mislavu Kolakušiću, nositelju kandidacijske liste grupe birača, a koji su postavljeni za vrijeme trajanja izborne promidžbe.


Isto tako, utvrđeno je da je na navedenoj stranici na Facebooku u rubrici Info naznačena adresa mrežne stranice http://www.antikorupcija.hr/. Uvidom u naznačenu mrežnu stranicu utvrđeno je da se radi o mrežnoj stranici udruge ANTIKORUPCIJA-Platforma za borbu protiv korupcije.

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da je za izbornu promidžbu koristio nedopušten oblik financiranja jer je koristio sredstva od strane udruge ANTIKORUPCIJA-Platforma za borbu protiv korupcije.

Slijedom navedenoga, a u skladu s člankom 46. stavkom 1. podstavkom 6. i stavkom 4. istoga članka Zakona o financiranju, izborni sudionik je koristio sredstva iz nedopuštenih izvora te o povratu istih u Državni proračun nije obavijestio DIP.

Podsjetimo, Milasv Kolakušić je za vrijeme kampanje za EU izbore podnio zahtjev za razrješenje Đure Sesse s dužnosti predsjednika DIP-a i to zbog pristranosti.

‘Muljao’ s potpisima u interesu HDZ-a koji ga je postavio

Predsjednik DIP-a kojem je osnovna dužnost da se izbori provedu na nepristran način postupa izričito u interesu HDZ-a koji ga je u Saboru postavio na tu dužnost’, rekao je tada Kolakušić.

Kao daljnji dokaz Sessine pristranosti naveo je slučaj oko predaje potpisa koje su predali kao kandidacijska lista za EU izbore. Naglasio je da su 15.000 potpisa označili rednim brojevima jer su znali da će ‘pokušati izvesti prijevaru kao što je to izvedeno kod prikupljanja potpisa referendumske inicijative’ (Istina o Istanbulskoj) i zbog toga su točno popisali brojeve da bi od DIP-a mogli, kada im proglase određeni broj potpisa nevažećim, zahtijevati da im točno kažu redni broj potpisa koji je nevažeći.“Utvrđena su 592 nevažeća potpisa, a nakon dva pismena traženja dokaza na koji način su potpisi utvrđeni kao nevažeći rekli su da nam ne mogu reći jer se radi o zaštiti osobnih podataka. Nakon toga smo još dva puta uputili zahtjev da nam pruže bilo kakav dokaz, no nisu nam pružili, a mi smatramo da je to lažno utvrđenje i isključivo je bilo usmjereno na to da bi se opravdalo 40.000 nevažećih potpisa referendumske inicijative”, ustvrdio je u svibnju Kolakušić.

Zahtjev za razrješenja na Europskom sudu za ljudska prava

Također, naveo je i da je DIP odbio zahtjev udruge Antikorupcija da promatra ove izbore iako je izrijekom propisano da će se odobriti svakoj udruzi koja je registrirana za nepristrano promatranje ili se bavi zaštitom ljudskih prava, dok je odobrio udruzi GONG koja nema niti jednog jedinog promatrača.

Kolakušić je najavio da će, ako Sessu ne razriješi Sabor, krenuti prema Europskom sudu za ljudska prava .


Optužio i Gordana Marasa

Državno izborno povjerenstvo također je utvrdilo i da je SDP povrijedio odredbu članka 37. stavka 4. Zakona o financiranju, na način da je kandidat Gordan Maras, koji je ujedno i zastupnik u Hrvatskome saboru, suprotno zakonskoj zabrani, koristio za izbornu promidžbu uredsku prostoriju državnog tijela, odnosno službenu prostoriju u kojoj se održavaju sjednice Hrvatskog sabora.

Člankom 37. stavkom 4. Zakona o financiranju, propisano je da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju