Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjTiskovna konferencija grada Gospića

26.03.2020 14:53:50

Poštujući  odluke Nacionalnog stožera  danas  su  čelnici  grada  Gospića  održali  tiskovnu  konferenciju  ispred  gradske  Uprave. Grad Gospić još uvijek, na sreću nema potvrđenih oboljelih slučajeva, u županiji smo još na jednom pozitivnom slučaju, i to je za našu sredinu, koja ima staro stanovništvo vrlo dobar pokazatelj,  istaknula  je  u  uvodu  tiskovne  konferencije  gradska  pročelnica  Ivana  Kaleb  Asić. Iako smo na neki način stali u vremenu zbog ove izvanredne situacije ipak moramo reći da mnogi od nas i u ovim okolnostima rade. Znate da Gradski stožer civilne zaštite provodi sve odluke nacionalnog stožera, mi se u Gradskoj upravi također prilagođavamo, a moramo donositi i određene  Ova situacija sve nas je stavila u neravnopravan položaj u odnosu na prirodu i pojave u prirodi. Vidimo da se borimo s nevidljivim neprijateljem i posljedice ovoga svega bit će dalekosežne. Grad Gospić donio je niz mjera kojima ćemo rasteretiti svoje sugrađane. Započetak svim korisnicima usluga dječjeg vrtića želim reći da smo donijeli odluku da za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti neće plaćati cijenu vrtića, dakle dok god djeca ne krenu ponovno u vrtić. Oni koji su u ožujku platili pola cijene to će im se odbiti u onom mjesecu kada djeca krenu u vrtić. 


Donijeli smo odluku i za škole o obustavi plaćanja produženog boravka, dok god učenici ne krenu u školu. Isto tako obustavili smo i naplatu parkirališta. Takvu odluku donijeli su i drugi gradovi. Naime, svjesni smo da se stanovnici sada niti ne kreću i da za parkiralištem i nema velike potrebe, međutim time smo htjeli poslati poruku da u ovim vremenima ne želimo ljude dodatno opterećivati da uopće razmišljaju o plaćanju parkirališta,  istaknuo  je  gradonačelnik  Gospića  Karlo  Starčević. Kao gradonačelnik i poduzetnik apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ovoga nereda kojeg nam je izazvao virus, te da ćemo morati pronaći način da, uz mjere Vlade RH, i mi kao jedinica lokalne samouprave podnesemo teret naših poduzetnika kojima su nastupila vrlo teška vremena. Već početkom ovog tjedan donijeli smo prvu u nizu mjera rasterećenja poduzetnika, odnosno donijeli smo Odluku o interventnim mjerama za pomoć gospodarstvu. Cilj donesenih mjera je suzbijanje i ublažavanje ekonomskih šteta uslijed epidemije COVID-19.Ovom Odlukom gospodarstvenici s područja Grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada a temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH oslobođeni su plaćanja : zakupnine za zakup poslovnih prostora i zakupnine, odnosno naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta. Gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja na vrijeme od 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. godine.Gospodarstvenicima s područja grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine 4., 5. i 6. mjesec, a postoji i mogućnost produljenja,  istaknuo  je  Starčević  koji  je  pozvao  pravne i fizičke osobe,obrtnike, odnosno gospodarstvenike koji imaju zabranu rada,  da ne plate komunalnu naknadu za II. kvartal, a isto tako i spomeničku rentu.Grad Gospić pratit će i dalje stanje vezano uz koronavirus te donositi odluke kojima će rasteretiti svoje gospodarstvenike i građane,  zaključio  je  Starčević.

Gradonačelnik je kazao sve što se tiče trenutnih mjera. Ja bih samo rekla da komunalne djelatnosti u gradu teku bez problema, Komunalac Gospić d.o.o. obavlja poslove koji su mu povjereni, odvoz smeća odvija se prema rasporedu, te im se ovim putem zahvaljujem. Naše gradske ustanove također su se prilagodile trenutnim uvjetima i dezinficiraju svoje prostore, prilagodili su i radno vrijeme. Grad Gospić ne radi sa stranakama ali se svi zahtjevi za isplatu rodiljnih i bilo kojih drugih naknada odvijaju bez poteškoća, zaprimaju se zahtjevi mailom, telefonom i naši službenici su građanima na raspolaganju. Htjela bih pojasniti situaciju vezanu uz udruge. Dakl, potpisivanje ugovora prolongira se, kao što to čine i ministarstva i drugi gradovi, međutim ovdje želim reći da se aktivnosti udruga ionako ne odvijaju zbog zabrane okupljanja i oržavanja aktivnosti i događaja, a vjerojatno će se u narednom razdoblju odgoditi i druge planirane manifestacije vezane uz ljetne programe, ali to ćemo tek vidjeti. Želim reći da ćemo sva neutrošena sredstva usmjeriti prema pomoći gospodarstvenicima s područja našeg grada.U ovom trenutku i teškim okolnostima poduzimamo sve što je moguće da svi zajedno lakše prebrodimo krizu. To ćemo činiti i dalje, istaknula  je  zamjenica  gradonačelnika  Gospića  Kristina  Prša. 


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju