Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjDomoljubi ruše komunistički Spomenik u centru Perušića

28.05.2020 17:35:06

Nakon 30 godina Vlast u općini Perušić želi ukloniti spomen-kosturnicu poginulim borcima NOB-a u glavnom parku.

Spomen- kosturnica poginulim borcima NOB-a podignuta je 1980. godine. Prije toga na istom mjestu nalazio se stari spomenik, koji je podignut negdje pedesetih ili šezdesetih godina, što samo govori da je Perušić bio poznato komunističko mjesto, a danas slovi kao domoljubno, u čemu nije iznimka jer mnoge sredine u Lici su poput Perušića 1990.godine okrenule kožun, ljudi umjesto petokraka nabacili krunice .

Zanimljivo da je Spomenik u Perušiću jedan je od rijetkih iz NOB-a, ako ne i jedini, koji je preživio Domovinski rat na ovom području. Svi ostali su srušeni u ratnom ili poratnom vremenu.

Prije dvadesetak godina kada se uređivao park u centru Perušića, spomenik nije smetao nikom, te je odlično uklopljen u izvedbu i vizuru parka, no danas se želi ukloniti.

Općinska vlast Perušića, prijavila se za mjeru 7.4.1. Agencije za plaćanje u poljoprivredi, a u svrhu opremanja i proširenja dječjeg igrališta u centru Perušića. Odobreno je po 100% sredstava za investiciju, odnosno iznos od 287 862 kune. U tijeku je ishodovanje potrebnih dozvola i postupak javne nabave, tako da bi radovi mogli početi vrlo brzo po riječima donačelnika općine Mihaela Kurteša pa je pitanje dana da se nakon 30 godina uklonili partizanski Spomenik koji bi uklonili zajedno sa kostima poginulih partizana, te prenijeli u staro napušteno groblje, koje se nalazi na periferiji  i kroz koje se slobodno kreću psi lutalice i druge životinje.

Radi se o spomen kosturnici većih dimenzija, koja ima okomitu reljefnu ploču s natpisom “Dali ste živote za našu radost” i koja se nalazi na još većem postolju, na kojem se s desne strane nalazi još jedna manja koso postavljena ploča, s imenima poginulih pripadnika NOP-a, kao i poginulih “španjoskih boraca” s područja Perušića.

Protivnici rušenja partizanskog spomenika bili su kod domoljubnog načelnika općine Ivana Turića Bećara koji im je predočio suglasnost Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, da se spomenik može premjestiti a građani će se obratiti Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH. Tvrde sve su to igre općinske vlasti u Perušiću, sve s ciljem da se spomenik ukloni iz parka u Perušiću pod bilo koju cijenu, tvrdeći da neće dozvoliti uklanjanje spomenika.www.slobodnalika.com

Pošalji link

Vaš e-mail :

Prijateljev e-mail :

Link na sadržaj:

Validacija :

Prepišite tekst sa slike

Prepišite tekst sa slike :


 

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju

Aktualno

Uskoro nova Arena

31.07.2020 09:58:45

Politika

I bez Milinovića HDZ je utvrda

06.07.2020 07:35:57
Korisnički podaci
Niste logirani, klikni ovdje za login ili registraciju na slobodnalika.com.
Marketing - slobodnalika.com

Žute stranice

Naša baza gospodarskih subjekata broji 51 zapisa.
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com