Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjPredstavljena monografija - KAKO SE NEKAD ŽIVJELO U KRIVOM PUTU

07.08.2009 10:39:19

Krivi Put je dobio novi, treći svezak monografije »Živjeti na Krivom Putu« koja riječju znanstvenika, slikom i povijesnim dokumentima interdisciplinarno obrađuje bunjevački fenomen na primjeru mikroregije Krivi Put, glavnog mjesta u senjskom zaleđu. Osnovni cilj projekta bio je istražiti bunjevačku tradicijsku kulturu i sagledati ju u suvremenom društvenom okruženju, što je autorima i uspjelo.

 

Predstavljenje je priređeno povodom blagdana Gospe Snježne, zaštitnice Krivog Puta, u župnoj crkvi je 5. kolovoza u 17.30 u organizaciji Gradskog muzeja u Senju predstavljen treći svezak monografije o senjskom zaleđu „Živjeti na Krivom Putu“ posvećen običajima mladih, pripremama za brak i sklapanje braka. Rezultat je to istraživanja ekipe s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. s. Milene Černelić, prof. Marijete Rajković i prof. Tihane Rubić. Svoje mišljenje o knjizi iznijeli su recenzenti prof. dr. sc. Jadranka Grbić s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i doc. dr. sc. Goran Pavel Šantek s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te ravnateljica Muzeja prof. Blaženka Ljubović.

Krivi Put je dobio novi, treći svezak monografije »Živjeti na Krivom Putu« koja, riječju znanstvenika, slikom i povijesnim dokumentima interdisciplinarno obrađuje bunjevački fenomen na primjeru mikroregije Krivi Put. Osnovni cilj projekta bio je istražiti bunjevačku tradicijsku kulturu i sagledati ju u suvremenom društvenom kontekstu. Predstavljanjem ovog istraživanja u čak tri sveska monografije dat je istovremeno i velik doprinos kako istraživanju bunjevačkog identiteta općenito, tako i samoj znanosti jer se radilo holističkim pristupom.


Kao i prethodna dva, i ovaj, završni svezak rezultat je istraživanja ekipe s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Javnosti je predstavljen u okviru programa proslave krivoputske zaštitnice Gospe Snježne na prigodnom skupu održanom u organizaciji Gradskog muzeja Senj u crkvi u Krivom Putu donosi priloge o životu i običajima mladih, o predbračnom životu, pripremama za brak i običaje vezane za sklapanje braka, a kako je podsjetila prof. dr. s. Milena Černelić koja je zajedno s prof. Marijetom Rajković i prof. Tihanom Rubić suurednica izdanja, monografija je nastala u okviru šireg projekta pod nazivom „Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca“.


O novom svesku su govorili i recenzenti prof. dr. sc. Jadranka Grbić s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i doc. Dr. sc. Goran Pavel Šantek s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

portal GSB, www.slobodnalika.com
www.slobodnalika.com

Komentari
  • Nema unesenih komentara, prava prilika da budete prvi :)
Dodaj komentar
Komentiranje sadržaja na portalu slobodnalika.com omogućeno je samo registriranim korisnicima.

Ako si već registriran, ulogiraj se ovdje, ako nisi, klikni ovdje za registraciju. Osim komentiranja kao registrirani korisnici dobivate i prava za :
  • Pristup forumu
  • Upis besplatnih oglasa
  • Dodavanje unosa u žute stranice
  • Te možete komunicirati i družiti se sa ostalim članovima portala
  • ...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju