Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjSinčerani će proslaviti sv. Martina u Karlovačkoj županiji

08.11.2013 14:30:43
Članovi KUD-a "Lipa" Sinac ovog će vikenda sudjelovati na obilježavanju spomendana sv. Matrina koji se slavi 11. studenog. Gostuju u Karlovačkoj županiji, a proslavu organizira istoimena udruga iz Karlovca. Sinčerani na ovaj način žele nastaviti druženja s njima koje je započelo u rujnu ove godine.

Prvobitni cilj druženja je okupljanje društava koji nose ime "Lipa", a u Hrvatskoj ih ima popriličan broj čije je vrijeme osnivanja početkom 20-og st. KUD "Lipa" Sinac najstarije je kulturno umjetničko društvo Like i među najstarijima u Domovini. Društvo je osnovano 1923. godine i ove godine je proslavilo svoju 90-u obljetnicu. Povodom obilježavanja te svečanosti organiziran je nastup domaćina i Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".

Lipa je simbol hrvatstva. Pod lipama su se u davna vremena okupljali pučani na sabor i odlučivanje o važnim egzistencijalnim pitanjima koje je povijest tada nametala. Kraj mnogih katoličkih crkava nekad i danas zasađena su upravo ta mirisna, krhka ali postojana stoljetna stabla.

Prolazeći kroz Sinac svako malo možete vidjeti stablo lipe. Neka od njih broje nekoliko desetaka godina, a već prve vas mogu pozdraviti na samom ulazu u mjesto kraj zdenac kralja Tomislava. Čuvaju ga četiri stasate lipe. I kuće mještana čuvaju upravo njihove krošnje.

Sinčerani žele da ovim projektom priča o hrvatskim lipama oživi i bude prepoznata kao dio naše baštine. Stoga je i radost nastaviti započetu plodnu suradnju s karlovačkim društvom te je proširiti na dodatne zajedničke aktivnosti, o čemu ćemo vas dodatno izvijestiti po samom događanju. (j.i.,m.n.,m.p.)


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju