Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, Senj100 POSTO o caru Perušića

23.10.2019 20:55:10

SERIJAL  LOKALNI  ŠERIFI Zovu ga 'bećar', a ponekad se bećarski i ponaša. Recimo, kad se u njegovom restoranu na račun općine pojede i popije 150 tisuća kuna. Kaže da je privukao milijarde kuna investicija, ali nije nitko vidio, piše  danas  vrlo  čitani  portal  100  POSTO.

Zovu ga 'bećar', a ponekad se bećarski i ponaša. Recimo, kad se u njegovom restoranu na račun općine pojede i popije 150 tisuća kuna. Kaže da je privukao milijarde kuna investicija, ali nije nitko vidio

 

Ivan Turić Perušićem vlada već sedamnaestu godinu, a unatoč svim aferama neprikosnoveno dobiva izbore

 

Bila je to jedna od najluđih vijesti iz 2016. godine: načelnik općine Perušić Ivica Turić kažnjen je s 3.000 kuna jer nije samom sebi isplatio 3.500 kuna!? Da, navikli smo već na hrvatske apsurde, ali ovo je baš bilo epohalno.

 

Turić je kao kandidat za načelnika stekao pravo na isplatu troškova predizborne kampanje, a kao načelnik trebao je to učiniti u roku od 30 dana. Novac je isplatio, ali s malim zakašnjenjem, no sutkinja Prekršajnog suda nije imala milosti.

 

"Ovoga nema nigdje, recite, je li to normalno?", upitao se, ali saznao je da je još dobro i prošao - maksimalna propisana kazna za to 'nedjelo' iznosila je 100.000 kuna.

 

U njegovom restoranu općina potrošila 150.000 kuna

 

No, ova 'afera' bila je čista kamilica u odnosu na njegov slučaj pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukoba interesa. Tu je dobio kaznu od 30.000 kuna, deset mjeseci zaredom skidale su mu se po tri tisuće. Kako mu se plaća kretala oko 12.000 kuna, nije mu to bio neki problem.

 

Što je tada učinio da mu se Dalija Orešković zamjerila? Jedan krimen mu je bio taj što je autoprijevozničkom obrtu vlastitog sina prodao općinsku parcelu u poduzetničkoj zoni(opravdanje je bilo da se radilo o trećem natječaju i da nije bilo drugih ponuđača), a drugi problem je nastao jer je godinama općina plaćala jelo i piće u njegovom restoranu.

 

Koliko su pojeli i popili? Prema odluci povjerenstva iznosi su sasvim solidni: u 2011. 40 tisuća kuna, u 2012. 35 tisuća, godinu poslije 31 tisuću da bi u 2014. opet ogladnili i nabili 38,5 tisuća kuna računa. Dakle, sveukupno više od 150.000 kuna.

 

 

Nisu to bili najvedriji dani za HDZ-ovog načelnika Perušića koji sada obnaša svoj peti mandat. Taman u to vrijeme procurila je informacija da će općina nabaviti službeni automobil vrijedan 450.000 kuna, no kad je priča pukla u medije odustao je od namjere. Inače, da je nabava prošla, svaki mještanin Perušića bi svom 'lokalnom šerifu' dao 200 kuna za automobil.

 

Ipak, ni sve ove afere nisu naštetile njegovom ugledu u općini. Barem tako pokazuju rezultati posljednjih izbora – 2017. je uredno uzeo 71,71 posto glasova. Sam je rekao da je u Perušić donio milijarde kuna investicija pa mu valjda vjeruju da je tako. Ipak, danas najavljuje da 'lagano ide prema svom političkom kraju'.

 

"Još ovih godinu i pol' i to je to", poručio je putem internet televizije TV Loki.

 

Milinovićev čovjek u HDZ-u

 

S obzirom da općinom vlada već 17 godina, mnogi u to ne vjeruju. Na takvu najavu, kako bi napisao jedan tabloid, i 'njegova fotelja bi se zabrinula'. Ipak, tu postoje i neke realne okolnosti. Turić inače slovi za 'Milinovićevog igrača'. Kakav je njihov odnos, slikovito ilustrira Turićeva izjava iz doba kad je Milinović bio u Zagrebu.

 

"Kada je naš dr. Darko Milinović postao potpredsjednik Vlade RH molio sam ga 'doktore pomozi nam'. I pomogao nam je sa 2,5 milijuna kuna, ali i na sve druge moguće načine", jedan je od njegovih govora iz faze kad se trebalo dodvoriti 'ličkom gubernatoru'.

 

Zašto ga zovu bećar?

 

No, kad su nakon zadnjeg raskola svi u ličkom HDZ-u počeli okretati leđa Milinoviću, Turić mu nije htio do kraja zabiti nož. Ostao je u stranki, no mnogi vjeruju – a rezultati izbora za županijsku skupštinu to i potvrđuju – da je perušićki načelnik sjedio na dvije stolice. Ostao je u HDZ-u, ali je 'sabotirao' izbore što se vidjelo po tome kako su HDZ-ovci prošli u njegovom gradu. Zašto nije u potpunosti otišao k Milinoviću, posve je jasno. Bez stranačke infrastrukture iza sebe izgubio bi svaki utjecaj, ne samo onaj politički.

 

I za kraj, treba reći da je perušićki gradonačelnik jedan od onih političara koji je prepoznatljiv po svojem nadimku. A Turiću je nadimak – 'Bećar'. Ipak, nije to zbog onoga što se gostio u restoranu, nadimak mu je dao njegov djed koji je bio glazbenik i htio je 'bećara' za unuka, piše  100  POSTO.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju