Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjHrvatska u znatnom plusu! Iz EU proračuna smo primili 14,4 milijardi kuna više nego što smo uplatili!

12.05.2019 15:00:23

Hrvatska je od ulaska u Europsku uniju u zajednički proračun uplatila 19,7 milijarda kuna, a u istom je razdoblju iz EU-a primila 34,1 milijarda kuna. Time je ostvarila plus od 14,4 milijarda kuna!

Sa sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava, dostupnih kroz fondove Europske unije, ta će razlika kontinuirano nastavljati rasti.

Iz EU fondova više od 80% javnih investicija

Trenutačno se u Hrvatskoj više od 80 posto svih javnih investicija i 8.306 privatnih poduzeća financira nepovratnim sredstvima EU-ovih fondova.

U aktualnoj omotnici Hrvatskoj je na raspolaganju iz europskih fondova ukupno 10,7 milijardi eura. Dosad je ugovoreno 66 posto alokacije i raspisano gotovo 85 posto natječaja, dok je korisnicima isplaćeno 21 posto dodijeljenih sredstava. Smisao EU fondova s aspekta Vlade HDZ-a ima dva temeljna značaja: da smanjimo unutarnje nejednakosti u razvijenosti županija te da u što kraćem roku dosegnemo razvoj članica EU-a čije su regije gospodarski razvijenije.www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju