Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjMinistar Lovro Kuščević: Svoju imovinu nikad nisam skrivao

23.06.2019 21:04:10

MINISTAR uprave Lovro Kuščević gostovao je danas u Dnevniku Nove TV u kojemu je komentirao brojne afere koje se vežu uz njega.


"Sve su to montaže, lažni dokumenti..."

Upitan što će o svemu tome reći premijeru, rekao je kako se svakodnevno čuje s premijerom.

“S premijerom sam svaki dan u kontaktu. Čuli smo se oko ovoga. Rekao sam mu istinu. Radi se o montažama, lažnim dokumentima, recikliranju teme iz 2009. godine. Sve što sam napravio, napravio sam časno”, rekao je za Dnevnik.hr.

Upitan može li objasniti podrijetlo svoje imovine te zna li da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa češlja njegovu imovinsku karticu, rekao je kako ga oni nisu informirali da ga provjeravaju.

"Nisam od njih dobio obavijest da su me uzeli u obradu. Ne mogu komentirati druge ministre, međutim ja svoju imovinu ni u jednom trenutku nisam skrivao. Imam najstariju imovinsku karticu, od 2009. godine", rekao je.

Kaže da se čuo s premijerom i rekao mu istinu

Upitan jesu li se konkretno on i premijer čuli oko afera koje mu se pripisuju, rekao je da jesu.

“Naravno da smo se čuli. Rekao sam mu istinu, istinu i samo istinu. Radi se o konstrukcijama, montažama, hrpi lažnih dokumenata, netočnih fotomontaža koje se puštaju u medije, recikliranju teme iz 2009. godine, kad sam bio općinski načelnik Nerežišća. Detaljno sam o tome izvještavao i PNUSKOK. Sve sam 2009. objasnio. I legalnost i porijeklo imovine. Također, donošenje prostornog plana bilo je predmet inspekcijskih nadzora”, dodao je za Dnevnik.hr.

Na pitanje koliko nekretnina ima, rekao je da ih ima dvije.

“Imam dvije nekretnine ako mislimo na kuće. Obiteljsku kuću u kojoj živim i malu kuću od 60 kvadrata u kojoj živim kada ljeti iznajmljujemo tu kuću. Ostalo imam građevinska zemljišta, pašnjake, šume itd. Dakle, samo dvije kuće. One su evidentirane od prvog dana mog mandata. Nije postojala namjera skrivanja. Sve je transparentno, svi mogu vidjeti na internetskim stranicama”, dodao je.

Kaže da se teme fabriciraju

Na pitanje plaća li komunalnu naknadu, poreze i doprinose odgovorio je da plaća.

“Naravno da sve plaćam. I kad kupim, porez na promet na nekretnine i moja supruga plaća naknade, turističke, porezna, što već mora imati kod tog iznajmljivanja. Sve je transparentno i čisto”, rekao je.

Upitan kako je došao u ovu situaciju ako je sve tako transparentno, kaže kako se radi o fabriciranju tema.

“Kao što sam rekao, fabriciranje nekih tema iz 2009., isto to društvo, isti rukopis”, dodao je i rekao kako zna točno čije imenom i prezimenom.

“Ne bih sada o imenima. Međutim, nisam tada bio interesantan hrvatskoj javnosti kao općinski načelnik. Danas sam ipak ministar, politički tajnik i danas se to reciklira.”

Kako nije imao vremena za katastar?

Ipak, kaže da neće pokretati prijave.

“Nemam se vremena baviti prijavama. Dovoljno mi je da dokažem hrvatskoj javnosti da sam sve radio u skladu sa zakonom”, kaže.

Upitan kako nije imao vremena za katastar, kaže da je to njegova greška.

“To je moja pogreška zbog koje mi je zaista žao, da sam zaboravio nakon što sam izgradio jednu kuću i pomoćnu kuću, da sam zaboravio i evidentirati u katastru. Međutim, ona ima rješenje u katastru o kućnom broju. Ona je u imovinskoj kartici. Zaboravio sam”, dodaje.

Krivi geometra jer kuću nije upisao u katastar

Upitan zar nije apsurdno da kao ministar graditeljstva i čovjek koji je u tome, kiksa na tako nečemu, kaže da je kriv geometar.

"Morate shvatiti da 2008. godine, kada sam dovršio gradnju moje obiteljske kuće, kad sam dobio uporabnu dozvolu, bio sam općinski načelnik, oženjen, dvoje djece. Predano sam radio svoj posao. Meni je geometar tada, 2008., trebao reći – trebao bi ucrtati u katastar. Nije to rekao. Ja se tada nisam time bavio, bavio sam se razvojem općine Nerežišće”, kaže.

Ipak, kaže da je zahtjev nedavno predao.

“13. lipnja ove godine predao zahtjev da se evidentiraju, angažirao sam geodeta. Ukoliko bude pokrenut postupak zbog toga što nisam evidentirao to 2008. godine kada sam trebao, onda ću se ponašati po odluci suda”, kaže.

Za kraj tvrdi i da premijer ima apsolutno povjerenje u njega.

“Prilično sam siguran. Naročito kad se vide svi ovi dokumenti, vidjet će se da se radi o nizu fabrikacija, čak fotomontaža. Ljudi snime tuđe zemljište, objave ga u medijima i kažu da je to ministrovo zemljište. To su čiste laži”, zaključuje.

Ima li moralne odgovornosti?

“Moralna odgovornost zbog prekršaja da nisam dao zahtjev da se moja kuća ucrta u katastar, naravno da postoji i meni je žao zbog toga. Ali ne mislim da bi to bio razlog za nešto više od prekršajne odgovornosti”, kaže Kuščević.

Ne smatra da je to bilo ismijavanje javnosti.

“Nije bilo skrivanja. Sve moje kuće imaju građevinsku i uporabnu dozvolu. Sve se vide u imovinskoj kartici od prvog dana. Propustio sam to evidentirati u katastru prije deset godina. Žao mi je zbog toga. Ispravili smo tu pogrešku. Očekujem da će za koji dan u katastru taj postupak biti riješen”, poručuje za Dnevnik.

Niz afera

Podsjetimo, Index i ostali mediji su otkrili cijeli niz afera koje se vežu uz još uvijek aktualnog ministra uprave.

On pak tvrdi kako ništa od onog što mu se u posljednje vrijeme stavlja na teret nije istina, odnosno da je to priča stara deset godina, zbog koje su ga već ispitivali i USKOK, građevinska inspekcija i MUP - i da nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni podigli prijavu.

Kuščević tvrdi da mu afere smještaju lijevi aktivisti koji ranije nisu uspjeli u svom naumu, ali sada, kada je ministar, priča je dobila na medijskoj važnosti.www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju