Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjŠto se događa u Novalji, novo žarište Korone, da li Gradonačelnik mulja ?

31.03.2020 13:38:46

Novalja  je  postala  novo  žarište  koronavirusa  nakon  što  se  otkrilo  da  je  dvoje  građana, supružnika  zaraženo.Građani  u  Novalji  su  u  strahu, a  čine  se  da  ima  i  tajni sudeći  prema  reakcijama  građana. Da oko ovog slučaja ima tajni svjedoči danas i izjava župana ličko senjske županije Darka Milinovića koji je naveo da je zaraženo dvoje supružnika, ne navodeći imena, iako je očito Milinović znao imena zaraženih.Zašto nije otkrio da je jedna osoba iz Civilnog stožera grada Novalje nije poznato.

–Istina je, danas smo dobili pozitivne nalaze za dvoje supružnika. Radi se o tzv. uvoznom korona virusu, koji su dobili na putovanju u inozemstvu. Ono što moram pohvaliti, oboje su poštivali mjere samoizolacije, što bi trebalo značiti da neće biti lokalne transmisije virusa, znakovito je rekao Milinović.Dakle, jedna stvar je loša, a to je da smo dobili dva nova pacijenta, a druge dvije ohrabrujuće vijesti su da su se držali svih potrebnih mjera što je za pohvalu i da radi se o vrlo blagoj kliničkoj slici, dodao je Milinović. Gradonačelnik Novalje Ante Dabo za sada šuti, a Novalja postaje potencijalno novo žarište koronavirusa na hrvatskim otocima. Ako se potdvrdi da je zarežni bio u Stožeru civilne zaštite grada Novalja, ispostaviti će se da se nije pridržavao svi potrebnih mjera kako je danas Milinović tvrdio.Inače, danas se gradonačelnik Novalje Ante Dabo obratio sa dva priopćenja. Prvo je priopćio, pa je ima potrebe pojasniti. Dana 31. ožujka 2020.g. Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao je svoju dnevnu sjednicu putem videokonferencije.Svi nazočni članovi Stožera podnijeli su dnevno izvješće o situaciji iz područja njihove nadležnosti a vezano uz epidemiju koronavirusa. Izvješće su podnijeli i svi povjerenici civilne zaštite.Utvrđeno je da se je na području Grada Novalje situacija promijenila. Na području Grada Novalje evidentirane su dvije osobe zaražene koronavirusom. Osobe su bile na testiranju te prema mišljenju nadležnog epidemiologa, imaju blaže simptome. Nalaze se u kućnoj samoizolaciji te se nadamo da neće doći do lokalne transmisije virusa. 

Stožer CZ Grada Novalje radi redovno. Od jučerašnjeg izvještaja izdane su 2 propusnice, potom je imao potrebu pojasniti situaciju. U cilju što objektivnijeg i detaljnijeg informiranja javnosti u vezi dvije osobe na području našeg Grada za koje se danas utvrdilo da su pozitivne na korona virus te nakon razgovora sa nadležnim epidemiologom, kao gradonačelnik i osoba koja sukladno odredbama čl. 24. Zakona o sustavu civilne zaštite u kriznim situacijama preuzima odgovornost i rukovođenje stožerom, dajem slijedeće priopćenje:

Nije točno da su oboje supružnika putovali u Tursku već samo gospođa koja je u ponedjeljak 16. ožujka sletjela na zagrebački aerodrom na relaciji Antalya – Istanbul – Zagreb.
Prema ondašnjem protokolu nadležnih tijela na nacionalnoj razini, svih 167 putnika s tog leta nisu kršili protuepidemijske mjere jer, kako je danas za javnost rekao epidemiolog dr. Ante Vitalija “Ovo nije kršenje mjera samoizolacije, ovo je iz razdoblja kada mjere nisu bile stupile na snagu”. Iako mjere još tada, za putnike iz Turske, nisu bile na snazi, naša je sugrađanka samoinicijativno otišla u samoizolaciju i nije se udaljavala iz vlastite kuće od kad je stigla u Novalju, preciznije od četvrtka 19. ožujka. Suprug je poštivao sve protuepidemijske mjere koje su bile na snazi za ostale građane onda i danas, i to na vrlo savjestan i odgovoran način.

Kad je prošlu subotu počeo osjećati simptome laganog kašljucanja i blago povišene tjelesne temperature, u telefonskom razgovoru sa svojom obiteljskom liječnicom zatražio je da se njemui supruzi omogući testiranje na virus u zadarskoj bolnici. U nedjelju poslijepodne u svojem osobnom autu odvezao je sebe i suprugu u Zadar na testiranje.

U osobnom razgovoru sa nadležnim epidemiologom rečeno mi je da supružnici imaju blaže simptome oboljenja, bez povišene tjelesne temperature, te da su od danas oboje na mjerama stroge kućne izolacije i dnevnim kontaktom sa epidemiološkom službom.

Molim sve sugrađane da se suzdrže od ružnih riječi i poziva na osudu naših oboljelih sugrađana te da svaki od nas u svom okruženju odgovorno provodi protuepidemijske mjere nacionalnog stožera. Nadam se i vjerujem da će naši sugrađani prebroditi ovu poteškoću bez većih problema te im od srca želim da što prije ozdrave, napisao je Dabo koji je nakon objava izložen velikim kritikama na društvenim mrežama gdje se poziva na njegovu ostavku.
www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju