1.12. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije 1988. godine 1. prosinca uveden je kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Dan je to kada se diljem svijeta ljudi ujedinjavaju kako bi odali počast osobama koje su izgubile bitku protiv ove bolesti i kako bi podsjetili na potrebu suzbijanja diskriminacije i stigmatizacije oboljelih.

Najčešće zabilježeni put zaraze je nezaštićeni spolni odnos. Bolest se prenosi i putem injektiranja droga nesterilnim priborom, prijenosom sa zaražene majke na dijete tijekom poroda odnosno dojenja, a najrjeđe primanjem zaraženih krvnih derivata. Mogući su i drugi načini prijenosa. Rizičan je svaki kontakt ozlijeđene kože odnosno sluznice s krvlju odnosno sjemenom tekućinom ili sekretom rodnice zaražene osobe. 

  S obzirom da se od HIV-a nije moguće izliječiti, važna je prevencija bolesti. Najvažnija mjera, kojom se rizik infekcije smanjuje na minimum, jest izbjegavanje rizičnih oblika ponašanja.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Gospić još čeka povjerenika

Gospić i dalje čeka Vladina povjerenika, koji će stajati na čelu glavnog ličkog grada do izvanrednih izbora za gradonačelnika. Povjerenika imenuje Ministarstvo uprave, a u

Podijelite sadržaj
Play Video