113 maturanta Strukovne škole Gospić

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević” diplome Strukovne škole primilo je danas 113 maturanata. Svečanost su uveličali roditelji, rođaci,  nastavnici i mlađi kolege maturanata. Prve, ohrabrujuće čestitke maturantima uputio je župan ličko-senjski Ernest Petry.

– Čast mi je pozdraviti vas u ime osnivača škole odnosno u ime Ličko-senjske županije. Unatrag dvije godine ulažu se značajna sredstva i napori da se srednjoškolsko obrazovanje digne na jednu višu razinu, pri čemu se striktno vodilo računa o potrebama tržišta rada, te su ustrojeni i novi smjerovi obrazovanja. Vi današnji maturanti ste maturirali u zvanjima od strojobravara do srednje medicinske. Svima vama želim ostanak u Ličko-senjskoj županiji ili povratak doma nakon okončanog studiranja.

Ličko-senjska županija se unatrag dvije godine snažno okrenula razvoju gospodarstva, kao osnovnog preduvjeta za poboljšanje demografske slike. Nova radna mjesta i vaš ostanak u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji osnovni su narativ priče o našem razvoju. U kratkom vremenu po cijeloj županiji, u svim gradovima i općinama pokrenuli smo preko 150 projekata, a sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Spomenut ću samo potrebe medicinskih ustanova za medicinskim sestrama i tehničarima. U Gospiću će se u nadolazećem razdoblju izgraditi nova kaznionica, na koji način ćemo izmjestiti postojeći zatvor iz središta grada na periferiju, a ujedno će se ostvariti uvjeti za nova radna mjesta te će se osigurati preko 250 novih radnih mjesta različitih struka, a uskoro će se otvoriti i Središnji državni arhiv za digitalne zemljišne knjige i da dalje ne nabrajam. Mnogo je privatnih investitora koji ovdje žele ulagati i otvarati nova radna mjesta. U tome smjeru idemo i uvjeren sam da smo na ispravnom putu, istaknuo je župan Petry.

Ravnateljica Strukovne škole Barbara Tomljenović Jurković nije krila ponos govoreći o važnosti ovoga trenutka.

– Današnji dan je dan radosti u kojem slavimo završetak jedne etape vašeg života. Jedne dionice kojom smo zajedno putovali, smijali se, plakali, ljutili, učili, radili, sazrijevali… Vrijeme je brzo proletjelo i sada nam ostaju uspomene. Nismo vas samo nastojali naučiti, već smo nastojali biti podrška i vašim roditeljima i odgajati vas. Upravo zbog toga smo ponekad možda bili strogi, ali samo iz razloga da vas pripremimo za ono dalje što slijedi. Odrastali ste u izazovnim vremenima i nije vam bilo lako, međutim, unatoč svim preprekama uspjeli ste. Ponosna sam na svakoga od vas, na svaki vaš uspjeh i na ono što ste postali. K’ nama ste došli kao djeca, a sada odlazite kao odrasli ljudi. Od danas više ništa nije isto, niste više učenici. Školske klupe, knjige i hodnike mijenjate za nova okruženja. Put koji stoji pred vama možda nije lagan, međutim, usudite se sanjati, kročite kroz život hrabro i nikad ne zaboravite da ste jednom bili djeca i nemojte izgubiti to dijete u sebi. Ovo je možda naš službeni rastanak, ali zasigurno ne i onaj životni. Sretno dalje, poželjela je ravnateljica Strukovne škole, koja je potom uz razrednike maturantima podijelila svjedodžbe.

Strukovnu školu u Gospiću je u protekloj školskoj godini pohađalo 449 učenika u obrazovnim programima: kuhar, konobar, bravar, automehaničar, vodoinstalater, ekonomist, tehničar za računalstvo, vozač motornog vozila, turističko-hotelijerski komercijalist i medicinska sestra/tehničar opće njege. Strukovnu školu Gospić u školskoj godini 2022./2023. završilo je ukupno 113 maturanata, od čega jedan bravar, dva vodoinstalatera, 10 automehaničara, tri kuhara, dva konobara, 21 ekonomist, 19 tehničara za računalstvo, 18 vozača motornog vozila, 12 turističko-hotelijerskih komercijalista i 25 medicinskih sestra opće njege/tehničara opće njege. Ovo je prva generacija gospićke Strukovne škole u kojoj je stasala skupina medicinskih sestara/tehničara, koje je u Hrvatskoj jedno od traženijih zanimanja.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Počelo zimsko računanje vremena

S godišnjim ciklusima promjene vremena, jesen nam, osim opadanja lišća s drveća i hladnije temperature, donosi i pomalo kontroverzno pomicanje sata i zimsko računanje vremena

Podijelite sadržaj
Play Video