Postavke
kolačića

18. listopada – Dan kravate

Znate li da je kravata bila rubac oko vrata hrvatskih vojnika, a danas je najrasprostranjeniji modni detalj u svijetu?

Na današnji dan, 18. listopada, obilježava se Dan kravate. Kravata je nacionalni simbol Hrvatske prepoznatljiv u cijelom svijetu. Kronologija nastanka kravate seže u 17. stoljeće. Budući da je nakon turskih provala na hrvatskim prostorima formirana Vojna krajina, njezini su vojnici bili nepresušni izvor i za ostala europska bojišta. Hrvatski vojnici  su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu (1618-1648), a bili su prepoznatljivi po marami oko vrata. Od 1635. godine hrvatski vojnici služili su u Francuskoj, pa je godine 1667. ustrojena i posebna pukovnija “Royal Cravates”, koja je dobila ime po Hrvatima. Obični vojnici nosili su kravate od lanena platna, plemići od čipke ili neke druge fine tkanine. Nakon nekog vremena kravata se proširila čitavom Europom. Kravata je hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. U prošlosti su kravatu nosili isključivo muškarci, a u novije doba i žene.

U Puli je 18. listopada 2003. godine izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene. Bila je dugačka 808 metara i široka 25 metara. Izrađena je od 9015 četvornih metara tkanine, crvene je boje i simbolizira kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine. Za izradu je potrošeno oko 450 kilograma tkanine, 120 kilometara konca i više od 300 sati šivanja.

Podijelite sadržaj
Play Video

HDZ uvjerljivo na prvom mjestu

CROBAROMETAR: HDZ i dalje uvjerljivo na prvom mjestu, s čak 11 postotnih poena prednosti nad posrnulim SDP-om! Prema istraživanju NOVE TV, prvom nakon Europskih izbora

Podijelite sadržaj
Play Video