Postavke
kolačića

2.Like Lika Festival

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae kreće u realizaciju 2. izdanja Like Lika Festivala u Ličko-senjskoj županiji od 23.-31.srpnja 2022., a ove godine Festival će se održati u Perušiću, Gornjem Kosinju, Gospiću, Brinju i u Senju. Ovaj Festival je prilika da otkrite čari predivne kulturne i prirodne baštine Ličko-senjske županije koje će uglazbiti vrhunski glazbenici koncertima koje jednostavno ne smijete propustiti. Također, ulaz na sve koncerte je besplatan pa svakako dođite u čarobnu Liku i uživajte u njoj! Ukoliko ipak propustite neki dio Festivala ne trebate brinuti jer na YouTube kanalu Festival Like Lika možete pratiti live prijenos i uživati u koncertima.


Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae, pod vodstvom umjetničke ravnateljice i producentice Valentine Badanjak Pintarić, u ovogodišnjoj festivalskoj sezoni realizirala je već tri festivala (16. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, 8. Zrin Festival i Festival drvenih kapela Sancta Barbara). U partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću Udruga najavljuje svoj četvrti ovogodišnji projekt – drugo izdanje Like Lika Festivala suvremene i ozbiljne glazbe.

Ovogodišnje izdanje Like Lika Festivala kreće u subotu, 23. srpnja u 21 sat u Perušiću. Točna lokacija koncerta otvorenja je Stari grad Perušić, čiji se lokalitet spominje još 1071. godine. Utvrdu su izgradili Frankopani, a od nje je ostala tek kamena Kula koja predstavlja jednu od najočuvanijih obrambenih utvrda u Lici. Ispred Kule nastupit će Kvartet tuba XL – prvi ovakav komorni sastav na našim prostorima.

Idući dan, u nedjelju 24. srpnja Like Lika Festival gostuje u Gornjem Kosinju – slavnom mjestu prve hrvatske tiskare u kojoj su u 15. stoljeću tiskani Misali i Brevijari na glagoljici i na hrvatskom jeziku. Cijeli je Kosinjski kraj vrijedan arheološki i povijesni lokalitet na kojem smo nekada imali čak sedam crkava, samostan sv. Pavla i dva srednjovjekovna burga – Ribnik i Bočaj. Crkva sv. Antuna Padovanskog izgrađena je u 17. stoljeću na temeljima srednjovjekovne crkve. Za prvo izdanje Like Lika Festivala u kosinjskoj su crkvi uređene i prezentirane orgulje Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća koje ćemo slušati i na ovogodišnjem koncert koji će održati tri vrhunske glazbenice Nikolina Pinko Behrends (sopran), Ana Kirchmayer Wonnemann (violina) i Eva Kirchmayer Bilić (orgulje). 

U sklopu proslave Dana grada Gospića, u petak, 29. srpnja Like Lika Festival seli u dvorište Muzeja Lika, a nastupit će Ivana Galić (sopran), Klementina Vodušek (sopran), Ines Jagec (violina), Mario Jagec (saksofon) i Darko Horvat (gitara) popularnim programom Pjesme iz jednog kraljevstva.

Predzadnja lokacija ovogodišnjeg izdanja Like Lika Festivala je općina Brinje u kojoj je lani otvoren festival. No, ove će godine Like Lika uglazbiti Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koncertom puhačkog ansambla limenih puhača Balkan Connection Brass (BC Brass) koji se sastoji od dvije trube, tube te roga i trombona. Riječ je o glazbenicima s dugogodišnjim iskustvom u komornom i solističkom muziciranju i na vodećim pozicijama u orkestrima: Marko Ilić, solist Slovenske filharmonije na trombonu; Mladen Đorđević, solist Beogradske filharmonije i redovni profesor trube na Muzičkoj akademiji u Beogradu; Marin Zokić, solist Zagrebačke filharmonije i docent trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Viktor Kirčenkov, solist na rogu u Zagrebačkoj filharmoniji i Krunoslav Babić, tubist Zagrebačke filharmonije. Župna crkva Uznesenja Marijina u Brinju prvi put se spominje 1388. godine kao crkva Sv. Marije sa samostanom augustinaca. U crkvi je 1476. godine pokopan Bartol Frankopan, a nadgrobna mu je ploča postavljena pred oltarom Sv. Bartolomeja. Crkva je u više navrata uništavana kroz povijest: Turci su je spalili skupa sa samostanom u 16. stoljeću, a na temeljima stare crkve u 18. stoljeću je izgrađena nova crkva koja je do današnjih dana nekoliko puta gorila, da bi u Drugom svjetskom ratu bila uništena bombardiranjem nakon kojeg je obnovljena ’60-tih godina prošlog stoljeća. U crkvi se danas čuva ulomak jedne kamene ploče s početka 16. stoljeća s glagoljskim natpisom.

Ovogodišnje izdanje Like Lika festivala zaključit će Luka Ivir (marimba), finalist ovogodišnjeg Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja Rythm-o-phonia, koji će nastupiti u nedjelju 31. srpnja u Senju, u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Senjska katedrala sagrađena je 1169. godine kao jednobrodna romanička bazilika, a zatim paleokršćanskog objekta iz 4. ili 5. stoljeća. Smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije.

Lika je toliko lijepa i raznolika da očarava i mami s koje god joj strane prišli. Uz prirodne znamenitosti, izvore rijeka, jezera, slapove, bogatstva nacionalnih i pećinskih parkova, Lika čuva i otkriva bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske. Tragove čovjekovog nastanjivanja ove rajske zemlje baštinimo od pretpovijesti, preko drevnih Japoda, antičkog Ilirika i srednjovjekovnih starohrvatskih župa Hrvatskog Kraljevstva do danas. Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode i drevne povijesti s glazbom otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like.

Lika je destinacija koju želite doživjeti, posjetiti, istražiti slušati i disati punim plućima!

Like Lika!

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video