Postavke
kolačića

23. veljače 1922. rođena “Majka hrabrost”. Izgubila je svoja četiri sina u Domovinskom ratu, Niku, Ivu, Miju i Matu!

Na današnji dan 1922. rođena je Kata Šoljić, majka četvorice poginulih hrvatskih branitelja i junaka Vukovara. Bila je simbol patnje, ali i hrabrosti svih hrvatskih majki koje su dale svoje sinove za slobodu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Hrabri budite, Bogu se molite“

U obrani Hrvatske iz obitelji Kate i Antuna Šoljića: četiri sina, dva zeta, dvije kćeri, četvorica unuka.

„Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi. A od rata se ne može očekivati nešto drugo nego smrt. Koliko majka pati i kako majku boli, samo majka može znati.“
Boraveći u izbjeglištvu u Mađarskoj, Kata je dane provodila ispred telefona ili televizora ne bi li saznala koju vijest o svojim bližnjima u Vukovaru. Da joj je poginuo najmlađi sin, saznala je u listopadu kada se vratila u Bosnu. Od velike boli završila je u bolnici. Nedugo nakon toga primila je vijest da je njezin sin Ivo nestao u Dunavu. S krunicom u ruci i molitvom Bogu, Kata Šoljić nosila je svoju bol, prigrlila križ te u jednom intervjuu („Bol u Bolu“, HTV, 1993.) poručila „Hrabri budite, Bogu se molite.“

12 je godina trajala majčina potraga za posmrtnim ostacima svojih sinova, a kada je primila u ruke fotografiju s posmrtnim ostatcima sina Nike samo je tiho izgovorila „moja je potraga završena”.

Umrla je 2008. u Zagrebu, u bolnici Sveti Duh, sahranjena na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zajedno sa svojim suprugom te četvoricom sinova.
Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman povodom Dana državnosti 1995. odlikovao je Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota.

Godine 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata.

Počivala u miru Božjem!

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Plenković u petak dolazi u Gospić

HDZ Ličko senjske županije u petak će u 17 sati u Gospiću u objedinjenoj svečanosti obilježiti 34.godine postojanja. Ličko senjska županija 34.godine je najveći hrvatski

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video