Postavke
kolačića

25 godina Obrtničke komore Ličko senjske županije

Obrtnička komora Ličko-senjske županije proslavila je 25.godina postojanja. Tim povodom u suradnji s Ličko-senjskom županijom organizirala u dvorani POU „dr. Ante Starčević“ okupljanje mnogih koji svojim angažmanom potiču poduzetništvo i rad obrtnika. Tom je prigodom organiziran i Okrugli stol s temom „Podrška razvoju obrtništva Ličko-senjske županije“. 

Uz župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya na skupu je sudjelovao  predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županiji Joso Vrkljan, tepredstavnici obrtnika iz svih gradova Ličko-senjske županije.

Predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županija Joso Vrkljan je govoreći o Obrtničkoj komori Ličko-senjske  istaknuo neke detalje o tradiciji ove institucije koja je zaživjela 1860. u vrijeme Vojne Krajine.

-Tada se u Otočcu osnovalo Obrtničko društvo, a dvije godine poslije u Gospiću, u Kaniži,  je zaživjelo Udruženje trgovaca. Onda je slijedio Senj. Od tada naši obrtnici aktivno sudjeluju u „obrtničkim vodama“. Najteže vrijeme obrtnicima bilo je nakon II. svijetskog  rata kada kreće gašenje svih institucija koje su se u ono vrijeme smatrale nepoželjnim ustanovama. Obrtnička komora u slobodnoj Hrvatskoj osnovana je u Gospiću 1996. godine. Uz brojne aktivnosti naša obrtnička komora je tijekom postojanja stipendirala 76 mladih ljudi  za deficitarna  zanimanja. Kroz našu komoru djeluju 1184 obrta čija je aktivnost vezana uz proizvodnju, usluge, prijevoz i ugostiteljstvo, istaknuo je između ostaloga predsjednik  Joso Vrkljan.

Župan Ernest Petry je istaknuo brojne projekte u različitim fazama realizacije.

-Iskreno čestitam svim ličko-senjskim obrtnicima ovaj jubilej i vjerujem da su naši obrtnici u ovom kratkom vremenu od kada sam župan već osjetili pomake u smislu razvoja gospodarstva i poduzetništva. Županija je samo ove godine financirala poduzetništvo sa 500 000 kuna, dali smo poticaje za poljoprivredu i subvencionirali stipendije učenika za obrtnička zanimanja. 

Nakon ovog zadnjeg popisa stanovništva ćemo sigurno zaključiti kako na  ovim prostorima ima sve manje stanovništva, a s time i sve većih potreba za deficitarna zanimanja. Pretpostavlja se da smo izgubili cca. 10-15 posto stanovnika u zadnjih deset godina. U ovom trenutku imamo oko 2 200 nezaposlenih osoba.  Naša je obaveza stimulirati obrtnike kako bi otvorili nova radna mjesta. U smislu većih  gospodarskih projekata  treba istaknuti otvaranje tri konglomeracijska postrojenja: u Udbini, Brinju i Gospiću. To znači nova radna mjesta, proizvodnju električne i toplinske energije. Dolaskom na mjesto župana najprije sam ostvario dobru suradnju s mnogim javnim poduzećima, ustanovama i Vladom premijera Andreja Plenkovića kako bismo brojnim projektima angažirali naše obrtnike i poticali zapošljavanje. U razgovoru s Hrvatskim šumama zatražio sam da se prilikom određivanja kvota drvne sirovine ona najprije osigura domaćim drvoprerađivačima, a ne da se trupci iz ličkih šuma izvoze. Na dobrom smo putu da bi  samo kroz taj segment proizvodnje osiguralo oko 300 radnih mjesta, rekao  je župan Ernest Petry te nabrojao mnoštvo projekata koji se realiziraju u gradovima i općinama Ličko-senjske županije. Posebno je istaknuo zadovoljstvo državom investicijom od 5 milijardi kuna kojom će se graditi novi sustav HEP-a u Gornjem Kosinju i Senj 2, što je najveća investicijska aktivnost u povijesti moderne Hrvatske. 

Nakon tih riječi su župan Petry i predsjednik Obrtničke komore  Ličko-senjske županije Joso Vrkljan potpisali Ugovor o stipendiranju mladih za školovanje za deficitarna zanimanja.

Najupornijim i najboljim ličko-senjskim poduzetnicima potom su dodjeljena priznanja povodom 25 godina rada u poduzetništvu. 

Podijelite sadržaj
Play Video

Besplatne gradske ture po Novalji

Talijanova buža ili Rimski vodovod jedna je od najvećih zanimljivosti Novalje. Izgrađen u 1. st. poslije Krista u dužini od 1042m vodovod je služio za

Podijelite sadržaj
Play Video