Postavke
kolačića

25.godina od postrojavanja 25.satnije Zbora narodne garde Gospić

Prigodom obilježavanja prvog postrojavanja legendarne 25. satnije Zbora narodne garde Gospić, prve vojne formacije na ovome području, danas se očekivala tek mala šačica hrvatskih branitelja i njihovih štovatelja. S obzirom na brojne nazočne očigledno je da sjećanja na te hrabre ljude i veličanstveni događaj iz 1991. godine ne blijede.

Najprije je u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa, a potom je organizirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Vijenac je položilo izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom Ernestom Petryjem, izaslanstvo Grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Karlom Starčevićem, policije, braniteljske udruge, kao i Udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Nakon toga nazočni su nastavili komemoraciju kod spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na obje komemoracije riječi molitve predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević.

Prvo postrojavanje 25. satnije ZNG Gospić dogodilo se 25. kolovoza 1991. godine na Stočnoj tržnici u poslijepodnevnim satima. Naoružani uglavnom lovačkim naoružanjem i pištoljima, tek su rijetki imali kvalitetno vojničko naoružanje. Sve to nije im smetalo da nakon postrojavanja krenu na položaje u obranu Gospića jer je već tada postojala realna opasnost od napada pobunjenih Srba na grad.

Osim istinskih hrvatskih branitelja današnjim komemoracijama bili su nazočni mlađi ljudi koji su u ono vrijeme bili djeca, kao i neki koji su, iako tada punoljetni, naknadno izmišljali svoje nepostojeće ratne zasluge. Srećom je i danas bilo dovoljno sudionika ovoga prvog postrojavanja koji jako dobro pamte istinske heroje Gospića i okolice.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskršnji doručak u Novalji!

Dobrodošli na naš tradicionalni 22. po redu Uskršnji doručak u Novalji! Bogata blagdanska trpeza i koncert grupe Cambi čekaju vas na sunčanom Trgu Bazilike! Ponedjeljak,

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video