27. listopada – Danas se obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine

Nacionalni filmski arhivi, televizije, radijske postaje, udruge diljem svijeta organiziraju lokalne programe, rasprave i javna predavanja te filmske projekcije.

Današnji dan osmišljen je kao polazište za jačanje opće svijesti o važnosti očuvanja „zajedničkog naslijeđa svih ljudi, koje pomaže u očuvanju kulturnog identiteta“.

Audiovizualna baština pripada 20. stoljeću, a uključuje sve naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju. Brojni zapisi, pokretne slike nažalost su izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, zastarjelosti i propadanja.

Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OKO KAMERE Liječnička kavica !

U Rijeci je danas otvorena nova bolnica za majku i dijete, dom s 224 kreveta bit će na ponos svih Riječana. Svečano otvaranje okupilo je

Podijelite sadržaj

Dan crvenih haljina u Crikvenici

Prvog petka u veljači se obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Prva

Podijelite sadržaj
Play Video