Postavke
kolačića

29. godina od pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

29. je godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana. 17. veljače u njegovom rodnom Krivom Putu održati će se komemoracija i sjećanje na istinskog heroja Domovinskog rata koji je prije 29.godina na južnom Velebitu ostavio svoj mladi život.

Damir Tomljanović rođen je 18. travnja 1968. u Senju, a odrastao u Krivom Putu, poginuo je na Tulovim Gredama 17. veljače 1994.  u kolovozu 1990. godine Jedinici za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske, u bazi Rakitje pokraj Zagreba. Nakon osnivanja prelazi u 1. gardijsku brigadu Tigrove. Tijekom Domovinskog rata borio se na svim ratištima, a poginuo je tijekom nadzora svojih položaja 17. veljače 1994. na obroncima južnog Velebita, kao zapovjednik 2. bojne Tigrova te zapovjednik 1. Sektora, IZM Zadar – ZP Split. Omiljen među suborcima i junak Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran ostaje uzor i primjer istinskog domoljuba. O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna odlikovanja, a još više svjedočanstva onih koji su imali čast s njim dijeliti ratni put.

Više puta bio je pohvaljivan od strane predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH dr. Franje Tuđmana, kao i ministra obrane Gojka Šuška. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1992. i Plakete 1. gardijske brigade Tigrova. Posthumno je odlikovan Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista te Zlatnom plaketom “Tigar”.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video