30. godina o pokolja starčadi u Vagancu

1991. godine na današnji dan prije 30 godina počinjen je pokolj nad hrvatskim stanovništvom u Vagancu kod Plitvičkih jezera . Bijesni zbog odluke Hrvatskog sabora o samostalnosti, lokalni Srbi ubili su 9 staraca i starica.

O strašnom zločinu u Vagancu se malo zna u hrvatskoj javnosti, i nitko od krvnika još nije odgovarao za njega.

Vaganac nalazi se u plitvičkom kraju, s miješanim hrvatskim i srpskim stanovništvom, koje je u jesen 1991. bilo pod izravnom agresijom velikosrpske paravojne vojske. Nakon što je svijetu i Srbiji objavljena saborska rezolucija o razrješenja svih državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ 8.listopada 1991., Srbi su se odlučili na odmazdu nad lokalnim hrvatskim stanovništvom u plitvičkom kraju. Taj dan zasuli su naselje Vaganac granatama i pretvorili ga u buktinju. Potom su krenuli s čišćenjem terena. Ubijeni su stari ljudi Kata Bilen – Kaćuna imala je 84. godine, Manda Čančar – Mandić 85,Dane Jandrić – Danić (80.godina),Milka Kukuruzović – Milkaća (80.godina), Mara Kukuruzović – Krekuša (80.godina), Rojka Mikuljan (80.godina),Jelka Mikuljan – Strina (86.godina),Stipe Kukuruzović 55. godina ubijen je dva dana kasnije. Osmero staraca su ubili i zapalili u njihovim domovima, a jednu staricu Jelku Mikuljan su zadavili i bacili u bunar.Kako se za taj zločin tada brzo pročulo, na inicijativu slunjskog župnika krenulo je nekoliko mještana Vagančana u potragu za nestalima, među njima svećenik i časne sestre, a sve u pratnji JNA. Došli su u spaljeno i porušeno selo, nestale nisu pronašli, a i sami su pali u ruke paravojnih srpskih formacija koji su ih mučili u Korenici.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

17. Humanitarna maškarana JOTA

Udruženje obrtnika Rijeke i VJ Primorski j.d.o.o. u suradnji s Rotary klubom Rijeka ponovno organiziraju dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Riječkog karnevala. U subotu

Podijelite sadržaj
Play Video