30 godina od ubojstva četvorice policajaca u Žutoj Lokvi

Dragutine, Vinko, Zdravko i Milane – čuvat ćemo na vas spomen vječni, Vitezovi roda hrvatskoga, Živjet ćete u krošnji i pjesmi, Slobodnoga danas doma svoga, objavilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova RH povodom 30.godina pogibije četvorice policajaca u Žutoj Lokvi.

Kod Spomen obilježja – kapelice poginulim hrvatskim braniteljima – policajacima, obilježena je danas 30. godišnjica pogibije četvorice policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje.

Uz rodbinu, kolege policajce, branitelje i tada jedinog preživjelog kolegu Darka Murata, poginulim policajcima Dragutinu Toljanu, Zdravku Vukoviću, Vinku Krznariću i Milanu Vraniću počast su odali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u pratnji načelnika Policijske uprave ličko-senjske Zorana Zdunića i mnoge druge osobe iz javnog života, te veliki broj policajaca i vatrogasaca.
Ministar Božinović je istaknuo da je ubojstvo četvorice hrvatskih redarstvenika u srcu Like označilo početak oružane agresije na Hrvatsku. – „To nam potvrđuje da je hrvatska policija na početku rata bila prva organizirana sila koja se suprotstavila neprijatelju, koja nije pokleknula, a upravo zbog hrabrosti hrvatskih policajaca stvorene su okolnosti u kojima je narasla hrvatska vojska. Upravo ovim ljudima koji su na početku rata 1991. godine položili svoje živote možemo, trebamo i stalno ćemo dolaziti i zahvaljivati na njihovoj žrtvi koja nam je omogućila život u vlastitoj, demokratskoj hrvatskoj državi.“     
Prije 30 godina, to kobno maglovito jutro, policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj. U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u Ispostavu. Neposredno nakon što je svih pet policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo, na njih je iz zasjede iz grmlja s desne strane kolnika otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“. Već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Kolega Darko Murat pokušao je uzvratiti vatrom, no došlo je do zatajenja puške pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

17. Humanitarna maškarana JOTA

Udruženje obrtnika Rijeke i VJ Primorski j.d.o.o. u suradnji s Rotary klubom Rijeka ponovno organiziraju dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Riječkog karnevala. U subotu

Podijelite sadržaj
Play Video