Postavke
kolačića

30. obljetnica bojne Hrvatske vojske “Kumovi”

Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“ bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je Odlukom ministra obrane RH 15. veljače 1994. godine.

 Slavni ratni put otpočela je u VRO Bljesak, kao glavna snaga, te je svoju zadaću u potpunosti uspješno izvršila ušavši, s pridruženom bojnom iz sastava 3. gardijske brigade HV-a, prva u grad Okučane, a potom je dijelom snaga izvršila i helikopterski desant u zaleđe neprijateljskih snaga i značajno doprinijela njihovom konačnom slomu u zapadnoj Slavoniji. Sudjeluje u operaciji Ljeto 95, u kojoj probijanjem čvrstih neprijateljskih linija na Šator planini bitno doprinosi stvaranju pretpostavki za provedbu VRO Oluja. Sudjeluje u Oluji braneći bok 4. i 7. gardijske brigade, a dijelom snaga sudjeluje u napadu. Svoj ratni put završava sudjelujući u operaciji Maestral.

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice 81. gardijske bojne u Virovitici je od 3. do 5. svibnja od 8:00 do 20:00 sati na Trgu bana J. Jelačića, za građane i posjetitelje Virovitice organiziran Taktičko tehnički zbog naoružanja i vojne  opreme na kojem se mogu razgledati sredstva i naoružanje koje koriste postrojbe Hrvatske vojske.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video