Postavke
kolačića

Župan Ernest Petry uručio Ugovore o bespovratnim sredstvima: Potpora poduzetnicima Razvojnog centra Ličko-senjske županije za korištenje prostora i opreme

Ličko-senjska županija priredila je u dvorani Razvojnog centra Ličko-senjske županije  potpisivanje Ugovora s poduzetnicima i vlasnicima OPG-a, novim korisnicima usluga Razvojnog centra.

Ugovori se odnose na dodjelu bespovratnih sredstava za usluge korištenja Razvojnog centra Ličko-senjske županije na temelju Javnog natječaj za subvencioniranje troškova poduzetnicima za korištenje prostora i opreme Razvojnog centra.

Nakon što je nazočne pozdravio ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković, o značenju novih Ugovora i nekih projekata govorio je župan ličko-senjski Ernest Petry.

– Čast mi je što posredstvom Ličko-senjske županije dajemo prigodu afirmacije našim poduzetnicima i vlasnicima OPG-a. Treba reći kako naša Županija intenzivno nastavlja s novim projektima i primjenom inovativnih tehnologija u kojima ćete upravo vi dati veliki doprinos.

Spomenut ću samo Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva pri čemu smo u poodmakloj fazi izrade pripremne dokumentacije, na što ćemo uskoro aplicirati za dobivanje sredstava.

Uskoro kreće realizacija Centra za mlade, završavamo Županijsku vijećnicu u ovoj zgradi. Bit će to prostor i za brojna konferencijska događanja.

Već početkom naredne godine očekujemo proračunski višak i prvi rebalans Proračuna za 2024. godinu. Ulažemo i ulagat ćemo znatna sredstva za razvoj poduzetništva, OPG-a, turizma i cjelokupnog gospodarstva.

Nedaleko odavde gradit će se Memorijalni centar Domovinskog rata čiji je projekt također u poodmakloj fazi. Uz brojne sadržaje imat je multimedijalnu dvoranu, a uz sve to otvorit će se nova radna mjesta.

U siječnju 2024. očekujemo otvaranje Pismohrane zemljišnih knjiga za cijelu Hrvatsku, uz otvaranje 15-ak radnih mjesta. Nadam se da će članovi Gradskog vijeća Grada Gospića shvatiti bitnost trenutka vezanog za izmjene prostornog plana grada Gospića kako bi se na periferiji grada izgradila nova kaznionica u vrijednosti oko 70 milijuna eura.

Pri tome bi se ostvarila mogućnost otvaranja preko 250 novih radnih mjesta, s čime bi u novoj kaznionici računajući postojeće zaposlenike bilo zaposleno približno 400 ljudi.

Uz navedenu investiciju izgradila bi se istočna gospićka obilaznica, jedan most, pristupna cesta do Kaznionice, izradila bi se aglomeracija kao i brojni drugi infrastrukturni zahvati. Kroz sve navedene investicije bi se ostvarili preduvjeti za proširenje urbane zone grada odnosno za izgradnju privatnih kuća i budućih poduzetničkih sadržaja.

U slučaju gubitka ovoga projekta Grad Gospić bi na godišnjoj razini bio na gubitku preko 400 tisuća eura u proračunskih sredstava iz poreza na dohodak. Ne zaboravimo mogućnost otvaranja drugostupanjskog Županijskog suda u Gospiću, ugašenog 2011. godine.

Temelj svih ovih projekata je mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, zadržavanje i povratak mladih obitelj i neusporedivo bolja demografska slika grada i cijele Ličko-senjske županije. Treba spomenuti da se izgradnjom suvremene Kaznionicu povećavaju potrebe plasmana hrane, usluga, smještaja i ostalih brojnih sadržaja.

U tom slučaju sadašnji zatvor bi se preselio iz centra grada na periferiju i više djeca na putu prema školi ne bi prolazila pored zatvora. Sve nedoumice oko ovoga projekta leže u političkoj situaciji koja je u Gospiću trenutno tragi-komična, zaključio je župan Petry.

Potom su potpisan novi Ugovori s uglavnom mlađim poduzetnicima i vlasnicima OPG-a. Razvojni centar Ličko-senjske županije danas broji 49 korisnika kroz različite program i usluge.

Poduzetnici i OPG-ovi koji koriste poluindustrijska postrojenja broje 16 korisnika, u programu inkubacije i akceleracije gdje ujedno koriste uredske prostore je 19 poduzetnika te kroz program virtualne inkubacije 14 poduzetnika.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video