Postavke
kolačića

5.Festival šljive u NP Plitvička jezera, te vladarice voća

Poznato je kako je Lika domovina šljiva i to šljive bistrice,  neprikosnovene vladarice voća u Lici. Zbog svog iznimno visokog postotka sladora prilikom pečenja pekmeza nije potrebno dodavati nikakve dodatke da bi konačan proizvod imao vrhunski ukus i ostao zaštićen od plijesni kroz cijelu godinu.

“Festival šljiva uveli smo prije pet godina kako bismo dali na važnosti ovom sve manje zastupljenom voću u Lici. Zbog malog broja stanovnika u Lici, pogotovo na selu, berba šljiva ne broji se više u desetinama tisuća tona već je ona svedena na pojedinačne slučajeve branja i pripreme pekmeza i rakije, uglavnom za vlastite potrebe. Nada postoji da će pojedinci iz mlađe generacije Ličana uz poticaje EU programa krenuti sa sadnjom voćnjaka šljive bistrice od koje se dalje mogu proizvoditi brojni traženi proizvodi.  Kad dođe jesen uvijek je tema je li godina bila dobra ili loša za šljive, ali šljiva uvijek nekako rodi kako bi barem oni najveći ljubitelji ovog voća uživali u slatkim i zdravim proizvodima “ – istaknuo je ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević prilikom obraćanja uzvanicima na Festivalu šljiva u Ličkoj kući.  Ne treba posebno isticati da je Festival obilovao kolačima i drugim proizvodima koje daje ova kraljica voća, šljiva bistrica.

Podijelite sadržaj
Play Video

20 godina Baraćevih špilja

Temeljem izvješća prvog ravnatelja Ustanove – Tihomira Kovačevića Tihija te njegovih evidencija o radnim akcijama koje su prethodile uređenju i otvaranju Baraćevih špilja, prisjećamo se

Podijelite sadržaj
Play Video