57. obljetnica smrti akademika Ive Pavleka

Danas obilježavamo 57. obljetnicu smrti akademika Ive Pevaleka, istaknutog hrvatskog botaničara i znanstvenika čije je djelovanje odigralo ključnu ulogu u osnivanju i ugledu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Dr. Ivo Pevalek je zbog svojih otkrića da su vodene mahovine i alge ključni za jedinstvenu geomorfologiju Plitvičkih jezera, te da je temeljni fenomen Plitvičkih jezera stvaranje sedrenih tvorevina, jedan od najzaslužnijih pojedinaca za konačno proglašenje Plitvičkih jezera nacionalnim parkom, 8. travnja 1949.

Njegovi brojni znanstveni radovi rezultat su istraživanja flore, algi, gljiva i vegetacije slapova krških rijeka i jezera, a njegovo naslijeđe živi kroz Znanstveno-istraživački centar “Dr. Ivo Pevalek” u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Njegova predanost istraživanju i očuvanju prirode ostavila je neizbrisiv trag, a njegov poznati citat “Voda, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, ali su Plitvička jezera jedinstvena” uklesan je na spomen-ploči na Barijeri Galovac.

Izvor: Nacionalni park Plitvička jezera

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Dan žena u Splitu uz Rišpet!

“Rišpet“ je pobjednik Splitskog festivala 2013. godine, četverostruki osvajač nagrade “Cesarica“ za najveće zabavne hitove godine u Hrvatskoj i jedna od najpopularnijih domaćih skupina poznata

Podijelite sadržaj

Pećinski park Grabovača

Park nudi jedinstvenu priliku za istraživanje špilje uz vodiča petkom, subotom i nedjeljom, s polascima u 11 i 13 sati. Uz špilju, posjetitelji će imati

Podijelite sadržaj
Play Video