Postavke
kolačića

7 stvari koje treba uzeti u obzir pri izgradnji bazena

Nakon dugog istraživanja, razmatranja, razgovora sa stručnjacima i sanjarenja, konačno ste odlučili izgraditi svoj bazen iz snova – čestitamo! Uvjereni smo da ćete uživati u svom bazenu u godinama koje dolaze. Izgradnja bazena zahtijeva vrijeme i resurse, zbog čega želite biti sigurni da uzimate u obzir sve važne elemente vašeg budućeg bazena. Pogledajte naš popis od 7 stvari koje treba uzeti u obzir prilikom izgradnje bazena kako bi bili sto blize svom bazenu iz snova.

Jedno od prvih pitanja o vašem bazenu je koji ćete materijal koristiti za njegovu izgradnju.
Na tržištu postoji nekoliko opcija, svaka sa svojim prednostima i nedostacima.

Beton
Beton je jedan od najčešćih materijala koji se koristi za izgradnju bazena i s dobrim razlogom – lako se može prilagoditi ovisno o veličini i obliku koji želite i iznimno je izdržljiv – betonski bazeni mogu trajati desetljećima, ako ne i dulje. Međutim, zbog porozne prirode betona, betonski bazeni zahtijevaju dodatno održavanje i tretmane kako bi se spriječilo ugrađivanje algi u površine bazena. U slucaju da izaberet slanu vodu u bazenu, s vremenom ćete zbog dugotrajnog utjecaja soli, također vjerojatno morati obnoviti betonsku konstrukciju bazena. Dakle, izgradnja betonskih bazena može potrajati dosta vremena, svakako dulje od bazena izrađenih od stakloplastike ili drugog materijala.

Stakloplastika (Fiberglas)
Stakloplastika je još jedan popularan materijal za bazen. Dok je beton iznimno porozan, stakloplastika je u biti suprotnost, zahtijeva manje održavanja i kemikalija. Bazeni od stakloplastike također se mogu izgraditi brzo – za samo nekoliko dana. Ova brza instalacija je zato što su školjke bazena od stakloplastike već izgrađene izvan gradilišta, ali to također moze biti jedan od njihovih nedostataka. Bazeni od stakloplastike ne mogu prilagodavati specificnim zeljama, a ovisno o vašim potrebama i viziji, pronaći bazen od stakloplastike koji Vam tocno odgovara moze biti izazov.

Vinil
Druga mogućnost je bazen s vinilnom oblogom. Ovi bazeni imaju vinilnu oblogu između vode i strukture bazena, obično izrađenu od čelika. Najveća prednost ovih vrsta bazena je cijena, koja može biti znatno jeftinija od betonskih ili stakloplastičnih bazena, a može se i prilagoditi. Nedostatak ovog tipa bazena je što se vinilne obloge mogu oštetiti od igračaka ili kućnih ljubimaca i vjerojatno ih je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina.

Mjesto
“Lokacija, lokacija, lokacija” nije izraz koji se odnosi samo na nekretninu, već i na mjesto na kojem se odlučite izgraditi svoj bazen. Preporučamo da vaš bazen postavite na izravnu sunčevu svjetlost i dalje od vjetrovitih područja. Izravna sunčeva svjetlost održavat će vaš bazen na ugodnoj temperaturi, a izbjegavanje vjetrovitih područja smanjit će isparavanje vode i potrebu za ponovnim punjenjem bazena. Također preporučujemo da bazen držite podalje od kanalizacijskih vodova i drugih podzemnih cijevi.

Oblik + Veličina
S toliko mogućnosti za prilagodbu vašeg bazena, možete pustiti mašti na volju kada su u pitanju oblici i veličine bazena. Uobičajeni oblici bazena uključuju pravokutni, ovalni i L-oblik i s dobrim razlogom: ovi oblici izgledaju sjajno i idealni su za širok raspon aktivnosti. Drugi stilovi su opcija, ovisno o vašoj estetici i proračunu. Samo imajte na umu da što je vaš bazen neobičniji oblik, to će vjerojatno biti skuplji. Kada razmišljate o veličini bazena, svakako uzmite u obzir ukupnu veličinu vašeg dvorišta i proporcije koje želite za svoj bazen i boravak oko njega.

Pristup + sigurnost
Kada planirate svoj bazen, iznimno je važno misliti I o ljudima koji će ga koristiti. Ako će djeca koristiti bazen, izgradnja bazena u vidokrugu ljudi u kući je neophodna. Bazen i okolni prostor također bi trebali sadržavati sigurnosna vrata i ljestve za ograničavanje pristupa kada je to potrebno. Ako će starije osobe koristiti bazen, najbolje je razmisliti o sigurnom i praktičnom pristupu bazenu.

Održavanje
Posljednje pitanje koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja bazena je održavanje koje da bi bilo uspjesno, morati biti redovito. To uključuje razmišljanje o robotskom čistaču bazena koji čini čišćenje vašeg bazena vrlo jednostavnim, zatim vrsti filtera koji najbolje odgovara vašim potrebama i vrsti bazenskih kemikalija koje želite koristiti (npr. plinski klor, tekuci natrij hipoklorit, tablete, algicidi, ph minus itd.). Odrzavanje bazena cesto moze oduzimati I previse vremena, a robotski čistači bazena čine održavanje bazena iznimno jednostavnim. Ovi inovativni roboti jednostavni su za korištenje, mogu raditi bilo kada i temeljito čiste vodu u bazenu, zidove, podove i vodenu liniju. Kako biste vise vremena proveli uzivajuci u svom bazenu i slobodnom vremenu, a cim manje u ciscenju i odrzavanju, ostavite taj posao za robote. Trenutno najkvalitetniji roboti na nasem trzistu su Zodiac automatski cistaci bazena. Posebne ponude mozete pogledati ovdje.

Uz ovaj popis, ne morate se osjećati preopterećeno kada je u pitanju izgradnja, montaza i odrzavanje bazena iz snova u svom dvorištu. Uz pravilno planiranje i istraživanje, možete izgraditi bazen u kojem ćete uživati godinama.

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video