Postavke
kolačića

9.studenog –  Svjetski dan izumitelja

Dan izumitelja poticaj je budućim naraštajima da njeguju duh istraživanja i stalnog propitivanja, nadahnuće koje baštine od svojih sjajnih prethodnika s ciljem da put koji je pred njima učine još svjetlijim i uspješnijim.Većini ljudi nije poznato da je 12-godišnji Benjamin Franklin prvi na svijetu izumio peraje za plivanje što ga je učinilo velikim uzorom za svako dijete koje sanja izumiti nešto što nitko prije još nije vidio. Tijekom stoljeća druga su djeca izumila mnoštvo stvari koje koristimo i danas kao što su lizalica, trampolin i štitnici za uši. 

Imamo slavnu povijest hrvatskih izumitelja koji su svojim izumima pridonijeli boljitku čovječanstva. Od Fausta Vrančića, izumitelja padobrana do diljem svijeta poznatog Nikole Tesle zaslužnog za brojne izume, spomenimo samo izmjeničnu struju. Tu je i Ivan Lupis (izumitelj torpeda), Franjo Hanaman (električna žarulja s metalnom niti), Slavoljub Penkala (automatska mehanička olovka i nalivpero s čvrstom tintom), Ivan Vučetić (daktiloskopija), Franjo Kajfež (apaurin), Tomislav Uzelac (MP3 player), Marin Soljačić (bežični prijenos električne energije) te brojni drugi hrvatski izumitelji i izumiteljice sa svojim vrijednim inovativnim prinosima. 

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video