Afera sa bosanskom diplomom Ante Dabe Karaho još nije istražena

Ante Dabo Karaho, bivši gradonačelnik Novalje vuče i dalje repove svoje diplome pravnika do koje je došao u Banjoj Luci. Ante Dabo 2015. godine je upisao pravo u Banjoj Luci. Već je studirao pa ga je od akademske titule dijelilo nekoliko ispita, koje je morao položiti uživo. Koji mjesec kasnije dobio je diplomu a da nijednom nije prešao granicu, otkrila je Potraga RTL-a.

Prvostupnik prava

Zbog Sveučilišta u Banjoj Luci Milorad Dodik ispričao se Hrvatskoj, bivša ministrica obrazovanja objašnjavala je vjerodostojnost takvih diploma gotovo nemoguće dokazati, a zakon koji bi polako uveo reda u ovu priču, očekivano, nije naišao na podršku.  

Tri puta u godinu dana Potraga je pokušala s dojučerašnjim gradonačelnikom Novalje Antom Dabom razgovarati o njegovom akademskom zvanju. Posljednji put lani u prosincu. Upitali su ga za presliku diplome.

”Zašto bih vam poslao?” rekao je tada Ante Dabo koji i danas skriva kako je u središtu Republike Srpske postao Prvostupnik prava.

Naime, Potraga je iz više izvora doznala da nema valjanu diplomu prvostupnika prava koju je navodno stekao u susjednoj BiH, odnosno Republici Srpskoj u Banjoj Luci. Pitali su ga to više puta i novinari lokalnih medija, no Dabo se uvijek pravdao zadiranjem u njegovu privatnost i nije htio odgovoriti.

Što je zapravo sporno?

Danas pedesetšestogodišnji Dabo, kako piše u njegovoj biografiji, diplomirani je pravnik. Pravo je upisao krajem osamdesetih u Rijeci, a studiranje je prekinuo zbog mobilizacije u rujnu 1991. godine. Jedan od osnivača 111. riječke brigade HV-a, a kasnije i njezin zapovjednik, Novaljac Nikola Škunca govori kako to nije istina.

”Ono što ja znam, a ništa nije izblijedilo iz mog sjećanja ovdje kada su počela događanja vezana za deveti mjesec dotični u tom prostoru, u vrijeme tih događanja nije uopće bio. Nije mu se mogao ni uručiti poziv o mobilizaciji”, rekao je Nikola Škunca, umirovljeni general Hrvatske vojske.

Visokoškolske ustanove u susjedstvu

I na ovo pitanje od Ante Dabe nema odgovora. Ono što su novinari RTL-a uspjeli doznati jest da je bio mobiliziran mjesec i pol dana godine 1993. i neko vrijeme 1995. za trajanja vojno-redarstvene operacije Oluja.

Nakon studiranja u Rijeci, Dabo je nekoliko ispita položio i na Fakultetu pravnih nauka u Vitezu 2010. O kojim se ispitima radi s tamošnjeg sveučilišta nisu odgovorili. S takvim odnosom visokoškolskih ustanova susjedne države susretala se i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kada je češljala više od 70.000 diploma u obrazovnom sustavu tražeći krivotvorine.

Hoće li ikada javnosti sam Dabo otkriti kako je došao do diplome pravnika i dalje je obavijeno velom tajne. Jedno je potvrđeno da je nesuđenog popa sredinom godine građani Novalji nisu potvrdili za svoga gradonačelnika, da danas prima gradonačelničku plaću a da ne radi, sve do kraja godine, kada će Dabo sa svojom naobrazbom krenuti tražiti novi posao, hoće li mu bosanska diploma pomoći da ga pronađe tek treba da se vidi.

Podijelite sadržaj