Postavke
kolačića

Agrovelebit na putu vraćanja stare slave ličkog krumpira

Lička tvrtka Agrovelebit, kojoj je uspjela zaštiti lički krumpir želi postati jedan od vodećih tvrtki po proizvodnji krumpira u Hrvatskoj. Trenutno su među deset najvećih proizvođača, a da se radi o ozbiljnom projektu svjedoči nova ulaganja u skladišta vrijedna 1,6 milijuna EUR-a.

Rekonstruirali smo postojeće skladište tako da smo jedan dio srušili i sagradili tri nove komore. Kapacitet svake od tih komora, koje su potpuno automatizirane, iznosi od 320 do 330 tona. Dio koji nismo srušili uredili smo i u njemu su smještene tri manje komore kapaciteta oko 90 tona. One su također automatizirane – ističe Nikola Vidaković, direktor Agrovelebita iz Lovinca.Novim velikim ulaganjima cilj je poboljšati kvalitetu ličkog krumpira povećati kapacitet skladištenja, ali će se znatno promijenjen način skladištenja. Agrovelebit proizvodi oko 1200 tona ličkog krumpira, od kojeg je 20 posto sjemenski, a zanimljivo da osim krumpira, imaju i 60-ak krava zbog gnojidbe polja krumpira.

Inače, Agrovelebit postao je ekskluzivni zastupnik poznatog francuskog proizvođača sjemenskog krumpira, Germicopa koji je poznat je i po proizvodnji novih sorata, otkiva Vidaković.

PRIČA I SA DRUGE STRANE VELEBITA

U zaleđu Zadra, sa drugu stranu Velebita Agrovelebit ima kooperanta koji na četiri hektara sad rani krumpir.To nam je važno jer tako dobijemo krumpir u trenutku kad našeg polako nestaje. Osim te suradnje, slično surađujemo i s jednim OPG-om u okolici Ogulina te jednim iz okolice Vrbovskog. Oni su naši partneri i u projektu rekonstrukcije skladišta, otkiva Vidaković.

Revitalizacija proizvodnje i zaštita

Agrovelebit svoj lički krumpir plasira u nekoliko vodećih trgovačkih lanaca, dostavlja ga građanima, a najveći im je kupac je Submarine Burger.Ugostiteljski lanac Submarine, koji ima 15 restorana i poznat je kao proizvođač odličnih burgera, najveći je kupac našeg krumpira – otkriva direktor Vidaković.

Priča oko Agrovelebita je počela 2013. godine koju je osnovala Općina Lovinac kako bi revitalizirala proizvodnju ličkog krumpira, pa je vrlo brzo općina Lovinac postala “krumpir općina”. Revitalizacijom proizvodnje ličkog krumpira Agrovelebit je počeo stavljati u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište, što je jedan od najvećih resursa općine Lovinac, a sve je krenulo kada je lički krumpir na nacionalnoj razini zaštićen 2011. godine, a 2015. i na europskoj razini oznakom zaštićenog geografskog podrijetla, čime je postao jedan od prvih hrvatskih proizvoda koji je ušao u taj ekskluzivni razred.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video