Postavke
kolačića

Amići, Romi od bogatstva i problema !

Najimućnija lička romska obitelj Amić iz Perušića na čelu sa glavom obitelji i mnogi tvrde jedinim od uopće najpoznatijih Roma Pavom Amićem Bajom opet je u žiži nacionalne javnosti.

Amići svako malo puno naslovnice medija.

U ljeto 2020.godine ne tako daleko Amići su punili naslovnice novina i medija kada je prva dama bogatih Amića Nataša kazneno prijavila načelnika Perušića Ivicu Turića Bećara da joj je prijetio smrću.

17 mjeseci poslije sada je policija uhitila njezina dva sina Baju Amića zvanog Bajica i Darka Amića, te supruga Dragog da su u Udbini smrću prijetili tamošnjem načelniku Josipu Seučeku.

Natašin suprug Dragi nakon uhićenja sinova koji su dobili 30 dana Istražnog zatvora danima se skrivao da bi se u pratnji odvjetnika predao i danas sa sinovima provodi zimske dane u zatvoru sa ozbiljnim optužbama.

BAJO I BAJICE UVIJEK U ŽIŽI

Amići gotovo cijelo stoljeće žive na početku jednog od dva naselja Roma u Perušiću poznatom Čandrlištu, u kome ima puno, puno više siromaštva nego bogatstva.

U tipičnom romskom naselju odskače kuća Amića i gospodarske zgrade ispred kojih je glava obitelji stari Bajo sagradio i kapelicu da se moli Bogu za nestašnu unučad, milijune kuna poticaja, i za nedavno preminulu suprugu Ljubu.

Za stečeno bogatstvo klana Amići mogu biti zahvalni Baji koji je još prije Domovinskog rata bio poznati nakupac stokom, a kada je došla Hrvatska onda su Amići od Baje za razliku od većine drugi Roma koji i danas većinom životare postali ugledni Romi, a onda su stigli poticaji, stotine hektara, stoka, skupi automobili i sila koju po prirodi stvaraju milijuni, pa je posve nepravedno u Perušiću sve Rome stavljati u isti koš.

Raskoš Amića najbolje se moglo godinama vidjeti kada su neka slavlja, kada se pije i glazba danima svira, jer tada Čandrlište “gori”.

Nataša Amić prva dama umućnih Roma nakon što joj je suprug i sinovi završili u zatvoru, novinarima je pred svojom kućom rekla da je po srijedi ljubomora, u čemu je u pravu, jer na njihovo bogatstvo i milijune javna je tajna puno je ljubomornih drugih Roma i ostalih.

Amići su pokazali svoju silu, ne samo prijetnjama već i prije godinu dana kada su rafalno dočekali Novu 2021. godinu. Istragom je kasnije utvrđeno kako je riječ o dvojici Roma koji su Novu godinu slavili rafalnom paljbom iz automatske puške, bili su to problematični Amići.

Policija je tada postupila po snimci koja se pojavila na jednoj društvenoj mreži i osim novca pronašli arsenal oružja.

Osim sa drugima Amići su u proljeće 2012.godine ima vatreni okršaj na Krbavskom polju sa sunarodnjacima Romima što se u javnosti tretiralo kao ozbiljan sukob romskih klanova za prevlast nad Krbavskim poljem.

Amići su se te nedjelje međusobno do krvi potukli sa romskom obitelji Jelinić, pri čemu je nekoliko osoba ozlijeđeno.

Ozljede opasne po život zadobio je član obitelji Jelinić  koji se nakon pružene liječničke pomoći u gospićkoj bolnici prevezen u Opću bolnicu Zadar. Četiri osobe su tada lakše ozlijeđene, tukli su se žene i muškarci. Većina sudionika tučnjave tvrdila je tada policija nakon očevida od prije je bila poznata policiji.

Kako je završio sudski epilog, e to je posebna priča.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video