Postavke
kolačića

Ante Gašparović osvojio 3. mjesto na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024.

Dana 13. svibnja 2024. započelo je Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024. na kojemu je sudjelovalo oko 350 učenika u 42 discipline iz više od 200 strukovnih škola. U disciplini Šumarstvo, uz mene kao predstavnika škole, grada i županije, sudjelovali su učenici iz još sedam srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Prvog dana natjecali smo se u modulima cjeline Šumarsko oko u NPŠO Dotršćina. Pokazali smo vještine u determinaciji drvenastih vrsta, lovne divljači, bolesti i štetnika stabala te procjeni starosti stabla, izmjeri obujma i kakvoće sortimenata, izmjeri veličine površine, ali i izbornoj cjelini streljaštvo iz puške malog kalibra. Postigao sam zavidan rezultat, treće mjesto koje mi je kao nagradu za moja znanja i vještine donijelo direktan upis na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije. Kao najdraži modul izdvojio bih streljaštvo iz puške malog kalibra zbog adrenalina koji mi pruža taj sport, a najtežim modulom smatram procjenu starosti stabla koji mi je donio najmanje bodova. 


Drugog i trećeg dana natjecanje se održavalo na Zagrebačkom velesajmu u cjelini Šumarska ruka u kojoj smo pokazali vještine u brzini promjene lanca, kombiniranom prerezu, preciznom prerezu na dasci, izradi zasjeka i kresanju grana. Navedeni moduli bili su izrazito zahtjevni jer je cilj bio biti što precizniji. Najbolje sam se snašao u izradi zasjeka, dok se težim modelom pokazalo kresanje grana. 


U konačnici sam zauzeo peto mjesto, stvorio jedno predivno iskustvo s mnogo adrenalina i napetosti, ali i zabave i smijeha. Upoznao sam mnogo kolega, a neka bi poznanstva mogla prerasti čak i u dugogodišnja prijateljstva. Svim svojim mlađim kolegama preporučujem da se prijave na školsku razinu natjecanja. 
Možda i ti budeš među najboljim šumarskim tehničarima u Hrvatskoj!


Novinarska skupina
Ante Gašparović, Srednja škola Otočac
4. d

Podijelite sadržaj
Play Video

Blagdan Sv. Petra i Pavla na Stolcu

Udruga za očuvanje i promicanje kulturnih i prirodnih vrijednosti kraja “Petrova Stolac” poziva Vas dana 29. lipnja 2024. godine na obilježavanje blagdana Svetog Petra i

Podijelite sadržaj

Autentični hrvatski suveniri iz Kutereva

Dario Pupilj iz Kutereva vlastitim rukama izrađuje različite suvenire. U izradi suvenira potrebna su tri ključa, znanje, ljubav prema drvetu i strpljenje.  Drvo je materijal

Podijelite sadržaj
Play Video