OTOČAC/PLITVIČKA JEZERA /PERUŠIĆ Biciklistička utrka “CRO Race” napravile neviđenu turističku reklamu Lici

Ovogodišnje izdanje biciklističke utrke “CRO Race” prošlo je danas Liku. Ponajbolji svjetski vozači u šest etapa odvesti će 1080 kilometara diljem Hrvatske.Danas se vozila druga etapa od Slunja do Otočca, koja je napravila do sada neviđenu promidžbu za Liku, jer uz izravni prijenos na HRT-u 2 više od 200 zemalja prenosilo je svjetski poznatu utrku.

Nizozemac Olav Kooij, član momčadi Jumbo-Visma, pobjednik je druge etape CRO Racea vožene od Slunja do Otočca u dužini od 187 kilometara te je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Kooij, koji je bio drugi u prvoj etapi u utorak u Varaždinu, mnogo se bolje pozicionirao uoči završnog sprinta, izbio na čelo glavne skupine 100-tinjak metara prije cilja te nadmoćno slavio ispred drugog Izraelca Itamara Einhorna (Israel Start-Up Nation) i trećeg Australca Kadena Grovesa (Team BikeExchange).

„Današnja etapa bila je mnogo zahtjevnija od jučerašnje, ali meni je to odgovaralo. U nastavku utrke očekuju nas još zahtjevniji ispiti, ali mi imamo odlične vozače koji se mogu boriti za ukupnu pobjedu na CRO Raceu”, izjavio je tek 19-godišnji Kooij kojemu očito odgovara utrkivati se u Hrvatskoj.

Kooij je preuzeo i vodstvo u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru na CRO Raceu, a nositelj je i bijele majice za najboljeg mladog vozača do 23 godine.

U drugoj etapi borba za ulazak u bijeg trajala je nešto duže no u prvoj, no nedugo nakon starta u Slunju iz glavne skupine izdvojilo se šest vozača, Poljaci Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Mateusz Grabis (Voster ATS Team), Belgijanac Laurens Huys (Bingoal Pauwels Saucers WB), Slovenac Boštjan Murn (Adria Mobil), Nijemac Dominik Röber (P&S Metalltechnik) i Austrijanac Manuel Bosch (Felbermayr Simplon Wels).

Na prvom prolaznom cilju na Plitvičkim jezerima prvi je bio Budzinski ispred Grabisa i Röbera, da bi uslijedio prvi uspon dana prema Varičancima tijekom kojeg su se iz pelotona izdvojila dva vozača momčadi Equipo Kern Pharma, Španjolac Jaime Castrillo Zapater i Rus Savva Novikov. Taj dvojac brzo je dostigao vodeću šestorku, no prvi na brdskom cilju ipak je bio Budzinski ispred Castrilla i Röbera.

Maksimalna prednost osmorice bjegunaca u odnosu na glavnu skupinu iznosila je nešto više od četiri minute, no već tijekom spusta prema Otočcu i prvog prolaska kroz ciljnu ravninu ona je pala na tri minute. Prilikom prvog prolaska kroz cilj u Otočcu prvi je bio Grabis ispred Castrilla i Röbera, a na najtežem usponu dana iz vodeće skupine izdvojio se Castrillo koji je osvojio brdski cilj u Kuterevu, a samim time i preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu za najboljeg penjača pa će ponijeti zelenu majicu u trećoj etapi u četvrtak.

Castrillo je ostao sam u vodstvu sve do 20-ak kilometara prije cilja pa je osvojio i prolazni cilj u Perušiću, a zanimljivo je da su drugo i treće mjesto zauzeli njegovi momčadski kolege Urko Berrade Fernandez i Jon Agirre Egaña.

Bicikliste su na startu druge etape ispratili ispred Ministarstva turizma i sporta državni tajnik Tomislav Družak, u ime Grada Slunja gradonačelnica Mirjana Puškarić te Dragan Smrzlić, direktor Turističke zajednice Grada Slunja, a u Otočcu su ih dočekali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Otočca i predsjednik Turističke zajednice Grada Otočca Goran Bukovac te Mateja Smolčić, direktorica Turističke zajednice Općine Perušić.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Grička vještica

𝐺𝑟𝑖𝑐̌𝑘𝑎 𝑣𝑗𝑒𝑠̌𝑡𝑖𝑐𝑎, magnum opus prve hrvatske profesionalne novinarke i najčitanije književnice, Marije Jurić Zagorke, stiže u novome, prekrasnom kolekcionarskom izdanju! Od 𝑇𝑎𝑗𝑛𝑒 𝑘𝑟𝑣𝑎𝑣𝑜𝑔 𝑚𝑜𝑠𝑡𝑎 do

Podijelite sadržaj
Play Video