Biskup Križić krizmanicima u Gospiću: birajte prave vrijednosti


U gospićkoj katedrali Navještenja BDM, na svetkovinu Duhova sakrament potvrde osamdeset i troje kandidata iz četiri razreda OŠ u Gospiću koji pripadaju toj župi, podijelio je biskup mons. Zdenko Križić.

Biskup je održao prigodnu propovijed u kojima se obratio prvenstveno krizmenicima, onda njihovim roditeljima i kumovima, te cijeloj zajednici.

Dragi krizmanici! Ovaj Božji poziv danas je na poseban način upućen vama: „Život birajte“. Vi ste još na početku života, stoga je itekako važno koje su to vrijednosti koje danas birate. To će imati presudan utjecaj na vašu budućnost.

Vi ćete danas primiti na poseban način dar Duha Svetoga koji će vam svojim svijetlom pomagati da vaši izbori budu pravi, da ne bude promašaja koji će ostaviti bolne posljedice do kraja života. Nemojte podcijeniti opasnosti koje dolaze od duha prijevare i laži, od duha ovoga svijeta, kako će reći Isus.“

 Spominjući se  tragedije u jednoj beogradskoj školi gdje je dječak, koji još nema ni 14 godina, ubio osam svojih vršnjaka i još šestero teško ranio, biskup Križić upućuje da su djeca odgovornost svakoga u društvu, roditelja, škole i Crkve. Posebno se obratio roditeljima, kojima, kako on kaže, djeca su najveća odgovornost ali i najveće bogatstvo. Te baš zato, u njihovom formiranju osobnosti, nisu toliko važne izvanjske materijalne stvari, koliko odgoj nježnih duša.

„Roditelji, djeca su vam najveća odgovornost, ali i najveće bogatstvo. Ništa se ne može pretpostaviti djeci. U djeci se vaš život produžava, nastavlja. Djeca su vaša budućnost, ali i budućnost našeg naroda i Crkve“

Nastavlja upozoravajući da su  djeca  budućnost. Bez njih budućnosti nema. Svakom narodu je vrlo izvjesna budućnost bez djece, a ta je: nestajanje tog naroda sa lica zemlje: „Nije nam jedini cilj samo imati djecu, nego da nam djeca zrače ljepotom srca i duše. Zbog propusta u formiranju srca i duše, djeca će neizbježno upasti u provaliju praznine koja će im postati neizdrživa, pa se nije čuditi da se mnogi odlučuju na užasne korake.“

Svoju propovijed završava obraćajući se krizmenicima poticajnim riječima ali i porukom nade;  „Dragi krizmanici! Ne znamo s kojim ćete se sve životnim iskušenjima morati susretati u budućnosti. Poteškoća će biti, jer život je takav. Nemojmo si utvarati iluzije da ćemo u životu biti lišeni poteškoća. Nego shvatimo da nam i poteškoće pomažu da zrijemo i rastemo, pod uvjetom da na njih dademo prave odgovore. S pravom se kaže da tko nije ništa propatio, ništa ne zna. To znači da su poteškoće u životu korisne, pa i nužne.

Zato je važno nositi u sebi snagu Duha Svetoga da bi se mogli nositi sa poteškoćama života. Kada nas vodi Duh Božji uvijek ćemo naći izlaz iz svake životne nevolje. Duh Sveti koga zazivamo u sakramentu svete krizme je branitelj života koji neće dopustiti da se pred poteškoćama predamo i klonemo.

Čuvajte darove Duha Svetoga koga ćete primiti u ovom sakramentu, a Duh Sveti će onda čuvati vas. Bog ima rješenje za svaki naš problem. Istina, đavao koristi svaku priliku da bi doveo osobu do toga da izgubi pouzdanje u Boga, a onda je, nakon nekog malog životnog poraza, uvjeri da život više nema nikakvog smisla.“, rekao je između ostalog biskup Križić.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video