Biskup Križić se sastao sa Vladom i Andrejom Plenkovićem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s članovima Vlade održao je redoviti polugodišnji sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem te članovima Stalnog vijeća HBK u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.Na sastanku je bio i gospićko – senjski biskup mons.Zdenko Križić.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve. Istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga o brojnim društvenim temama i nastavku rješavanja pitanja koja se tiču rada Mješovite komisije HBK i Vlade. Tome pridonose i redoviti sastanci dvaput godišnje predstavnika Vlade i Stalnog vijeća HBK.

Razgovaralo se i o radu karitativnih ustanova Katoličke Crkve koje pružaju velik doprinos u pružanju pomoći građanima u okviru socijalne skrbi.

Predstavnici HBK izvijestili su o oštećenjima koje su nakon razornih potresa pretrpjele crkve smještene u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba, osobito zagrebačka katedrala, te širem gradskom području, kao i na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije.

Predstavnici Vlade predstavili su dosad poduzete mjere zaštite na najugroženijim kulturnim dobrima, a osvrnuli su se i na daljnje korake u obnovi potresom stradalih područja te mogućnostima korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU za provedbu mjera zaštite kulturne baštine.

Razgovaralo se i o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji te aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv koronavirusa, kao i provedbi cijepljenja te pridržavanju svih epidemioloških mjera, što je ključno za očuvanje zdravlja hrvatskih građana i suzbijanje širenja zaraze u okolnostima pandemije.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te ostali članovi Stalnog Vijeća: predsjednik Komisije HBK za odnose s državom splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Prisutni su bili i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak i prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za znanost Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Kruščica u milijun boja

Za mnoge jesen je najljepše godišnje doba, jer priroda igra igru sa milijunima boja. I jezero Kruščica je u milijun boja, priroda uz vodu je

Podijelite sadržaj

Aeroklub Otočac – postani pilot!

Želite saznati kako postati pilot? Ako Vas zanima tema povijest zrakoplovstva i ako želite probati letjeti na simulatoru leta, posjetite 25.11.2023. godine prostorije Gackog pučkog

Podijelite sadržaj
Play Video