Postavke
kolačića

Biskup mons.Zdenko Križić u Senju: Uskrsli nam daje garanciju da je moguće ići naprijed i nikad nije sve izgubljeno

Na Uskrs, svečanu misu u senjskoj katedrali predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

„Uskrs je blagdan u koji se slavi rođenje novog života i novoga svijeta. Ovim događajem ljudski život dobio je novi smisao. Ljudi su uglavnom, vjerovali da ljudski život završava smrću. I u skladu s time nastojalo su od tog života na zemlji uzeti i ugrabiti  što više, jer očekivanja iza smrti nije bilo. Ponašao se tako i izraelski narod koji je vjeru primio iz Božje objave. Imao je sličnu viziju ljudskog života na zemlji. Vjera u drugi život  pojavljuje se diskretno tek dva-tri stoljeća prije Krista, ali još uvijek samo u povojima, tj. samo kod malog broja vjernika.

Isusovim uskrsnućem se sve mijenja. Čovjek nalazi smisao svom životu bez obzira na smrt. Otkrio je istinu za kojom je svim svojim bićem čeznuo, a ta je da je stvoren za vječnost, da njegov život smrću ne prestaje. To je najradosnija vijest koju je čovjek primio. Kamen je s groba odvaljen. Grob svjedoči da tu nije svršetak ljudskog života, nego početak novog života.

Normalna putanja ljudskog života je: rađanje, življenje, smrt i pokop u neki grob. S Isusom se ta putanja prekida. Grob više nije kraj ljudskog života, nego novi početak tog života. Grob postaje mjesto rađanja novog života, novi početak.

I danas je slušanje njegove riječi najsigurniji put do vjere, do prepoznavanja Isusove prisutnosti u našem životu. Gledajući Isusa u Presvetom sakramentu mi očima možemo vidjeti samo jednu česticu kruha. Ali istinu o toj čestici kruha, pojašnjava njegova riječ. On izričito veli da je to Njegovo Tijelo, to je Kruh koji daje Život, to je On. Po tom Kruhu On jamči da ostaje s nama u sve dane do svršetka svijeta. Anđeo na grobu priopćava učenicima da Uskrsli ide pred njima. On učenicima krči put naprijed. Idući ispred svakog učenika obećava mu uspjeh, daje sigurnost da može pobijediti svaku poteškoću i zapreku, jamči mu da u borbi sa životnim patnjama nikada neće biti sam.

Uskrsli nam daje garanciju kako je uvijek moguće ići naprijed i nikada nije sve izgubljeno. Može se uvijek ustati, bez obzira koliko je težak bio pad ili poraz koji smo  doživjeli. On nam uvijek daje sigurnost: ‘Ne bojte se!’ Prianjajući uz uskrslog Gospodina moći ćemo uvijek gledati naprijed, uvijek vidjeti izlaz iz svake situacije. Nećemo nikada ostati u prošlosti, navezani na neke rane iz prošlosti koje nas sputavaju. Bit ćemo u mogućnosti sve uvrjede i poniženja, koja smo možda, doživjeli, pretvoriti u blagoslov, u život, rekao je između ostalog u uskrsnoj propovijedi, biskup Zdenko Križić.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video